Іванна Волочій.

Івано-Франківська торгово-промислова палата цими днями приймала гостей з Латвії. Таку зустріч за сприяння народних депутатів Олени Вінтоняк та Вадима Галайчука організувала Іванна Волочій - менеджер з комунікацій у ліберальній та центристській групі Renew Europe («Оновимо Європу») в Європейському парламенті. Разом із нею прибули представниця мерії Риги Лайма Гейкіна, генсекретар латвійської ліберальної партії Kutsiba Par («Рух За») Мікс Целміньш та кандидатка до Європарламенту і член правління партії Лінда Цуріка.

«Очолює партійний список на виборах до Європарламенту наша землячка Іванна Волочій, випускниця Української гімназії №1 міста Івано-Франківська, - розповіла віцепрезидентка торгово-промислової палати Марія Савка. - Ми радо погодилися на зустріч, до якої залучили представників бізнесу, обласної та міської рад. Обговорили економічні питання, поглиблення співпраці, можливості нарощування експортного потенціалу. Висловили подяку латвійським колегам за підтримку і допомогу в час війни».

Іванна Волочій розповіла «Голосу України», що в Києво-Могилянській академії здобула ступінь бакалавра з політології та магістра за фахом «європейські студії і міжнародні відносини». Проходила стажування в Єврокомісії. Тож у Брюсселі вже 17 років.

«Це був безпрецедентний випадок, бо українців доти не брали на таке стажування, - додала Іванна. - Опісля я працювала в проєктах Східного партнерства. В 2014-2015 роках була в Україні щодо європейської інтеграції. Не виключаю, що можу знову повернутися. А з Європарламентом давно співпрацюю. Латвії вигідно, аби хтось із України очолив їхній виборчий список. Для такого профілю важливо розумітися на брюссельській політиці й належати до політичної сім'ї. Мій досвід якраз і сприяв тому, що мене запросили очолити список партії Kutsiba Par. З політичної точки зору виходить, що це виграшна ситуація для обох наших країн, важливий сигнал. Маленькій за населенням Латвії важко себе самій позиціонувати в світі, а таким кроком вони виходять на вищий рівень».

Іванна Волочій висловила велику вдячність народним депутатам Олені Вінтоняк та Вадиму Галайчуку за організацію зустрічі, а керівництву Івано-Франківських торгово-промислової палати та жіночої ділової палати - за такий партнерський прийом. Адже латвійці побачили Україну з другого боку.

«За кордоном у людей складається думка, що тут суцільні руїни, - стверджує співрозмовниця. - Звісно, здебільшого в зоні бойових дій так воно і є. А в тилових областях треба розвивати бізнес, бо без міцної економіки Україна не переможе. Маємо рухатися вперед, шукати різні можливості співпраці. На жаль, війна чорно-біла. Українці вмирають не тільки за свою Батьківщину, а й за Європу. Однак у зовнішній політиці стався за ці два роки безсумнівний прорив. І трагічні події в Україні наблизили нас до Євросоюзу. Тож треба дедалі більше заявляти про себе, показувати, що наша країна може запропонувати Європі. Після нинішнього візиту до Івано-Франківська виникла ідея привезти сюди депутатів Європарламенту, щоб допомогли в інвестиційному полі».

Зі свого боку латвійські гості наголосили, що докладають чималих зусиль для пришвидшеного вступу України до Євросоюзу, надання економічної, військової та фінансової підтримки. Це насамперед переорієнтація латвійського бізнесу. Парламент прийняв рішення про ембарго та припинення економічних контактів з росією. А те, що надали перший номер у виборчому списку українці Іванні Волочій, є ще одним виявом дружніх відносин.

Член правління Бізнес-асоціації Івано-Франківська Віктор Вінтоняк розповів про економічний потенціал Прикарпаття, акцентуючи на креативній індустрії. Жіночу ділову палату представила Тетяна Попова. Заступник міського голови Святослав Никорович наголосив на інвестиційних можливостях Івано-Франківська. В діалозі взяли участь і представники релокованого бізнесу з Маріуполя, Авдіївки, Харкова, Мелітополя та Херсонщини.

Отож зустріч вийшла продуктивною. Йшлося навіть про те, щоб у Торгово-промисловій палаті відкрити офіс майбутнього депутата Європарламенту.

Іванна Волочій, підсумовуючи, ще раз наголосила на тому, що статус України як кандидата в ЄС уже зараз відкриває великі можливості, зокрема грантову підтримку для адаптації українського бізнесу до законодавства і правил ЄС та безбар'єрного експорту української продукції до Європи.

Під час зустрічі в Івано-Франківській ТПП.