Нашу державу представляв Президент Володимир Зеленський. На момент верстки номера щойно відбулися переговори з Прем’єр-міністром Албанії Еді Рамою. Під час зустрічі Володимир Зеленський та Еді Рама підписали Договір про дружбу та співробітництво між Україною і Албанією. «Цей документ сприятиме розвитку нашої співпраці та зміцненню позицій України в Балканському регіоні», — зазначив глава Української держави.

Згідно з Договором, Україна і Албанія розвиватимуть взаємовигідне співробітництво в галузі торгівлі, економіки, науки й технологій, культури, освіти, охорони здоров’я, засобів масової інформації, туризму та спорту.

Передбачається встановлення комерційних контактів між державними і приватними підприємствами та організаціями двох держав.

Також Україна та Албанія співпрацюватимуть у питаннях боротьби з організованою злочинністю, тероризмом, наркоторгівлею, торгівлею людьми, контрабандою всіх видів, зокрема й культурних та історичних цінностей.

За підсумком переговорів Володимир Зеленський відзначив активну роботу Албанії щодо реалізації Української формули миру та готовність Еді Рами взяти участь у майбутньому Глобальному саміті миру в Швейцарії.

Крім того, глава держави вручив Прем’єр-міністру Албанії орден Ярослава Мудрого І ступеня, яким його нагороджено за вагомий внесок у зміцнення міждержавної співпраці, підтримку державного суверенітету й територіальної цілісності України, популяризацію нашої держави у світі, інформує пресслужба Президента України.

Візиту до Албанії передувала поїздка глави Української держави до Королівства Саудівська Аравія, де Президент провів зустріч зі Спадкоємним принцом, Прем’єр-міністром цієї країни Мухаммадом бін Салманом аль Саудом. Під час переговорів сторони обмінялися думками щодо поточної ситуації у світі та можливих шляхів завершення війни в нашій країні, обговорили реалізацію Формули миру. Глава держави поінформував Спадкоємного принца про підготовку Україною спільно з партнерами першого Глобального саміту миру на рівні лідерів, який відбудеться у Швейцарії. Володимир Зеленський і Мухаммад бін Салман аль Сауд обговорили змістовне наповнення саміту та можливі кроки заради реального відновлення безпеки для України, всієї Європи та всіх народів світу.

Лідери також обговорили конкретні можливості двосторонньої співпраці України та Саудівської Аравії в економічній і технологічній сферах. Володимир Зеленський і Мухаммад бін Салман аль Сауд доручили командам двох держав працювати за відповідними напрямами, про які йшлося під час зустрічі.


На знімку: Володимир Зеленський, Президентка Молдови Мая Санду та Еді Рама під час саміту «Україна — Південно-Східна Європа».

Фото зі сторінки Маї САНДУ в соцмережі Х.