Новину про закриття великої бензозаправки, з якою уособлювалася росія, передали інформагенції з посиланням на віце-прем’єра олександра новака.

На початку лютого міненерго заявляло про скорочення експорту бензину та дизеля відповідно на 37 та 23 відсотки. Причина — виведення з ладу через удари безпілотників низки російських нафтопереробних заводів. А тепер — повне припинення експорту бензину, за винятком кількох «дружніх» країн.

Експорт обмежили, а імпорт товарів наростає семимильними кроками, особливо з Китаю. За інформацією митниці КНР, експорт товарів до рф торік зріс на 47% і сягнув 111 млрд доларів. Комп’ютери, автомобілі, автозапчастини, будівельна техніка та обладнання — найпопулярніші китайські товари в росії.

Міф великої бензозаправки створював ілюзію, що росія будує життя, відмінне від західних стандартів. Перші сигнали — припинення експорту бензину, зменшення продажів газу та нафти — засвідчили, що потуги путінського режиму приречені.

Як прогнозує російський політолог Аббас Галлямов, нова спроба відмовитися від демократії та прав людини закінчиться черговим розчаруванням та черговою революцією. 

Українці пішли іншим шляхом — шляхом будівництва класичної демократії західного зразка, який може виявитися успішнішим, ніж вічні пошуки «старшим братом» якогось особливого шляху. «Росіяни, вірніше їхня «патріотична» частина, дуже бояться успіху українців. Їм здається, що той знецінить їхні власні поневіряння. Адже вийде, що ми, дурні, роками та десятиліттями марширували зовсім не в той бік. Я думаю, що коріння конфлікту лежить саме тут. російських «патріотів» турбує не сам факт того, що українці захотіли відокремитися і жити окремо (Бог би з ними), а боязнь того, що вони можуть почати жити краще», — пояснює тонкощі російської душі Аббас Галлямов.

Через путінські божевільні ідеї «газпром» втратив європейський ринок. Як коментують експерти «Нова Європа», монополіст уже продає газ собі на збиток, отримуючи мільярдні позови від колишніх партнерів, а влада вимагає дедалі більше грошей на війну.

Війна завдала найбільшого удару по європейському ринку, який споживав щорічно 175—180 млрд кубометрів газу. Наприкінці 2010-х європейський ринок приносив майже половину експортної виручки «газпрому», бо на внутрішньому газ коштував у рази менше.

Обравши свій «особливий шлях», путінський режим зажадав від європейських партнерів оплачувати постачання газу в рублях. Ті відмовилися. кремль сам на себе в такий спосіб наклав санкції. ЄС протягом 2022-го на дві третини скоротив закупівлю російського газу, а до 2030-го відмовиться повністю.

«Особливий російський шлях» без труби і валютних надходжень за енергоносії виявився проблематичним і закінчиться, як часто траплялося в російській історії, черговою революцією і зміною курсу. Сказав у 1990-х Борис Єльцин: йдемо в Європу. В 2010-х путін розвернув «Титанік» в інший бік — повертаючись до часів сталінізму. В росії завжди було так, як скаже цар-батюшка. Але як далі, коли закінчаться гроші й зарплати силовикам та пенсії пенсіонерам, які найбільше підтримують режим, не буде чим платити.

Припинення експорту бензину — свідчення того, що «процес пішов».