Тому сьогодні всі у Європі мають бути готові захищати свій суверенітет. І Україна пропонує спільну роботу й копродукцію у сфері оборони. Про це заявив Президент Володимир Зеленський за результатами саміту «Україна — Південно-Східна Європа» в Тирані.

Глава держави наголосив на змістовній роботі всіх його учасників. За підсумками саміту було ухвалено спільну декларацію, яка чітко відзначає наявні загрози не лише для України, а й для всіх народів.

«російська війна проти нашої держави є спробою знищити не лише нашу незалежність, а й загалом міжнародний порядок, у якому кожна нація має право жити вільно й заслуговує на повагу. путін не поважає нікого й не хоче нікому дозволяти жити вільно. І саме в цьому сенс його війни. І саме тому, якщо його не зупинити зараз, він розширюватиме агресію», — наголосив Президент.

Володимир Зеленський висловив переконання, що сьогодні всі в Європі мають бути готові захищати свій суверенітет. Зокрема, для цього необхідно нарощувати виробництво зброї, і Україна пропонує спільні дії у сфері оборони.

«Маємо робити все можливе, щоб не було жодної затримки в постачанні зброї для наших воїнів. Кожна пауза в постачанні, кожен сумнів, що світ готовий захищатися, — усе це надихає путіна. Що більше він бачить наші дефіцити зброї, то більше думає, нібито зможе дотиснути Європу та Захід. Це вкрай небезпечна ситуація для кожної вільної нації. І сьогодні за результатами зустрічей, за результатами цього саміту ми маємо конкретні домовленості, зокрема щодо зміцнення української артилерії», — сказав він.

Глава держави також акцентував, що кожна нація, яка сьогодні прагне бути частиною європейської та євроатлантичної спільнот і яка поділяє спільні цінності Європи та Євроатлантики, заслуговує на повноправну інте-грацію до відповідних альянсів.

«Україна підтримує інтеграцію Балканських держав, і ми вдячні за підтримку інтеграції України», — заявив він.

Глава держави подякував усім присутнім на саміті лідерам держав за згоду взяти участь у Глобальному саміті миру, проведення якого заплановано в Швейцарії. «Ми можемо зробити цей саміт миру та всю роботу щодо Формули миру результативними. Війну завжди починає хтось один. А от мир — це завжди спільна робота. Усіх тих, хто поважає правила. Усіх тих, хто поважає інші народи. Усіх тих, хто справді цінує життя. Світ більший, ніж будь-який агресор. І саме тому я впевнений: відновлення чесного миру можливе. І ми маємо це зробити», — наголосив Володимир Зеленський.

Прем’єр-міністр Албанії Еді Рама зі свого боку відзначив підтримку України в її праві на територіальну цілісність, свободу вибору та демократію. «Всі люди нашої країни залишаються з Україною, підтримують її неухильно та продовжать підтримувати Україну так довго, як це буде потрібно й допоки не настане справедливий мир. Громадяни Албанії підтримують вас і хочуть, щоб Україна не програла цю війну, а перемогла», — сказав він. Еді Рама також зауважив, що український народ одночасно бореться з агресором та працює над реформами, зокрема й необхідними для інтеграції у Європейський Союз.

До речі, в межах саміту Володимир Зеленський провів низку двосторонніх зустрічей. «Зміст усіх переговорів цілком прагматичний. Разом можемо дати нашим народам більше безпеки, більше робочих місць, більше економічного зростання», — резюмував ці двосторонні переговори глава Української держави.

А саме, зустрічі відбулися з Прем’єр-міністром Хорватії Андреєм Пленковичем, Президентом Чорногорії Яковом Мілатовичем, Президентом і Прем’єр-міністром Північної Македонії Стево Пендаровським та Талатом Джафері, з Президенткою Молдови Маєю Санду, Президентом Сербії Александром Вучичем та Головою Ради міністрів Боснії і Герцеговини Боряною Крішто.

На знімку: учасники саміту.

Фото з сайту president.gov.ua