Задокументовані Моніторинговою місією ООН з прав людини в Україні упродовж десяти років факти кричущих злочинів російської окупаційної влади в Криму проти жителів окупованого півострова, зокрема, українців та кримських татар, укотре підтверджують нехтування росією своїми міжнародно-правовими зобов’язаннями в порушення Статуту ООН, міжнародного права, прав людини та міжнародного гуманітарного права. Про це йдеться у коментарі Міністерства закордонних справ України щодо оприлюдненої доповіді.

Доповідь Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні містить зафіксовані численні випадки насильницького зникнення проукраїнських активістів, членів кримськотатарських організацій та журналістів у Криму, катувань та жорстокого поводження стосовно осіб, яких окупаційна адміністрація звинувачує в екстремізмі, приналежності до заборонених у рф угруповань, диверсіях або «антиросійській» діяльності, а також випадки систематичного придушення проявів української і кримськотатарської ідентичності та культури, обмеження свободи віро-сповідання та свободи думки з боку російської влади.

Важливим елементом у документі є посилання на рішення Міжнародного Суду ООН від

31 січня 2024 року, яким встановлено порушення росією Наказу Суду про застосування тимчасових заходів від 19 квітня 2017 року через триваючу заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу, та через запровадження російської системи освіти в Криму, яка фактично унеможливлює отримання освітніх послуг українською мовою, рф визнано порушницею Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

росія, всупереч закликам міжнародної спільноти та положенням цілої низки резолюцій Генасамблеї ООН, а також попри регулярні звернення УВКПЛ, відмовляється надавати фізичний доступ експертам Моніторингової місії ООН на територію Автономної Республіки Крим, у зв’язку з чим міжнародні спостерігачі можуть моніторити ситуацію в Криму лише дистанційно.

Міністерство закордонних справ України закликало Генерального секретаря ООН та Верховного комісара ООН з прав людини і надалі докладати всіх зусиль для сприяння ефективному виконанню всіх резолюцій, схвалених Генеральною Асамблеєю ООН щодо ситуації з правами людини в тимчасово окупованому росією Криму. Міжнародна спільнота має продовжити системний тиск на державу-агресора з метою припинення нею порушень прав людини та основних свобод в АРК, а також деокупації українського півострова.

Фото зі сторінки UN Human Rights у соцмережі Х.