Як передає Укрінформ, вони мають на меті поширити у ФРН знання про Україну і скоординувати німецьких дослідників у сферах соціальних і гуманітарних наук, а також налагодити зв’язки з вітчизняними науковцями.

З цією метою до 2028 року МЗС Німеччини надасть п’ять мільйонів євро. Допомога надаватиметься через Німецьку службу академічних обмінів (DAAD).

У межах конкурсу серед університетів, які хотіли відкрити центри українських досліджень, DAAD визнала переможцями Університет Регенсбурга, а також консорціум, очолюваний університетом Віадріна у Франкфурті-на-Одері.

«Невдовзі після другої річниці російського нападу на Україну ми як DAAD даємо цією підтримкою чіткий сигнал співпраці й солідарності. Обидва центри посилять знання про Україну в Німеччині й інтенсивно співпрацюватимуть при цьому з партнерами в Україні», — зазначив президент DAAD Йойбрато Мухерджі.

Переможці конкурсу отримають 750 тисяч євро на розбудову центрів українських досліджень уже цього року, решту коштів — протягом наступних трьох.