Турецьке інформаційне агентство «Анадолу» повідомило, що в місто, куди весна завітала вже давно, з’їхалося 4500 учасників, серед яких 19 глав держав, 73 міністри закордонних справ та 57 представників міжнародних організацій.

«Висунення дипломатії на передній план під час криз» — така головна тема цього представницького форуму. В його межах запланували провести 52 панельні дискусії з тем, які найбільше хвилюють людство: сучасні війни в Україні та Газі, вимушена міграція і міграція у пошуках кращого життя, зміна клімату, розвиток штучного інтелекту та його можливі загрози для людей тощо. 

Питання безпеки в Чорноморському регіоні та подальшого функціонування Організації Чорноморського економічного співробітництва (ОЧЕС) господарі запропонували обговорити у двох панелях — «Євразія» та «Тюркський світ». А забезпечення миру та сталого розвитку на Балканському півострові представники країн, які розміщені на цій великій території, обговорять у суботу під час проведення панелі «Виклики та можливості на Балканах».

В Анталії на полях Дипломатичного форуму відбудеться безліч виставок, у яких візьмуть участь не лише дипломати та політики, а й студенти, науковці, представники неурядових організацій і бізнесового світу. ЗМІ наймасштабнішою і найцікавішою вважають власну виставку «Століття Туреччини», яка продемонструє досягнення країни в галузях мистецтва, енергетики, оборони та промисловості. 

Також анонсують промови президента Туреччини Реджепа Ердогана та міністра закордонних справ країни Хакана Фідана, котрі, як очікується, виступлять з конкретними дипломатичними пропозиціями щодо організації мирних переговорів між Україною і росією. Раніше Ердоган знову запропонував провести їх на території Туреччини, і він заявив, що може взяти на себе роль посередника.