«Енергосистема працює стабільно, обмеження для споживачів не застосовуються. Рік і навіть пів року тому багато хто не вірив би, що це буде можливо», — сказав під час засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, ключову роль у цьому відіграла наша підготовка. «Було побудовано захист енергооб’єктів, створено запас резервного обладнання, відновлено 90 відсотків магістральних мереж, завдяки ремонтам у систему додали понад 2 ГВт потужності», — сказав він, додавши, що, крім того, до 1,7 ГВт було збільшено можливості для імпорту електроенергії з ЄС та повністю синхронізовано нашу енергосистему з європейською.

У зв’язку з цим Д. Шмигаль подякував нашим міжнародним партнерам, які передали сотні одиниць критичного обладнання та внесли до Фонду підтримки енергетики понад 400 мільйонів євро.

Нині в підземних сховищах маємо понад 8,5 мільярда кубометрів газу, чому сприяло збільшення власного видобутку. «У 2023 році державний «Нафтогаз України» запустив 86 нових свердловин. Попри війну видобуток газу в 2023 році збільшився, а завдання на 2024 рік для компанії — вийти на видобуток 15 мільярдів кубометрів газу», — повідомив прем’єр.

Так само на складах нині зберігається понад мільйон тонн вугілля, що на 236 тисяч тонн більше, ніж передбачає графік опалювального сезону.

Зазначивши, що завдяки теплій погоді у чотирьох південних областях уже розпочалася третя за час повномасштабної війни посівна, Д. Шмигаль поінформував, що уряд подає до парламенту законопроект про Державний аграрний реєстр. «Реєстр уже створено, у ньому вже 115 тисяч користувачів, але важливо унормувати його роботу окремим законом та розширити функціонал. Це простий і зрозумілий інструмент, через який держава допомагає українським аграріям», — сказав він.

Ще одне аграрне рішення уряду стосується надання безповоротних грантів на висадку садів і виноградників у межах програми єРобота. Завдяки цим змінам для висадки одного гектара винограду тепер можна буде отримати 330 тисяч гривень, що на 105 тисяч гривень більше, ніж було раніше. Максимальна сума гранту — 10 мільйонів гривень. «Ці гроші не потрібно повертати за умови виконання всіх вимог, головна з яких — створення робочих місць», — зауважив прем’єр.

Кабмін підтримав та продасть до парламенту законопроект «Про засоби захисту рослин і добривні засоби». Документ розроблено на виконання євроінтеграційних зобов’язань України та для впровадження сучасних підходів і механізмів контролю за обігом засобів захисту рослин та добривних засобів на національному ринку. Проект закону передбачає встановлення вимог щодо: обов’язкової оцінки та схвалення компонентів препаратів, без проходження якої такі засоби не будуть допущені на ринок; визначення переліків речовин, які заборонено використовувати у складі засобів захисту рослин; запровадження європейського маркування та інформування споживачів про властивості та безпеку продукту; ідентифікації та простеження препаратів, для чого вони будуть позначені спеціальним кодом; регулювання обігу добрив, що має зменшити ризики для довкілля.

Також уряд погодив законопроект про внесення змін до Закону «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону». Його метою є вдосконалення взаємодії Національної поліції та Держприкордонслужби із громадськими формуваннями з охорони громадського порядку і державного кордону, а також визначення прозорого механізму припинення діяльності таких формувань.