Народні депутати Іванна Климпуш-Цинцадзе, Олександр Мережко, Галина Михайлюк (зліва направо).

Українська делегація взяла участь у роботі міжпарламентської конференції з питань спільної зовнішньої та безпекової політики ЄС, яка з 3 по 5 березня відбувалася в бельгійському місті Брюгге. Як повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко, «питання боротьби України проти російської агресії залишається в центрі уваги європейської політики».

«Більшість колег з усіх куточків Європи усвідомлюють необхідність нарощування підтримки України, але досить гучно звучать і заяви тих, хто вважає, що необхідно повертатися до дипломатичних перемовин з росією щодо спільної пан’європейської безпеки», — поділилася враженнями на своїй сторінці у Фейсбуці голова Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе.

«Тільки постійна робота з колегами з різних країн із різними переконаннями може забезпечити наш успіх в боротьбі з ворогом. І, до речі, від усіх постійно чуємо, як важливо, щоб потужних українських голосів було якомога більше на різних міжнародних майданчиках», — зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона розповіла, що, виступаючи на конференції, була абсолютно відверта з колегами, оскільки переконана, що «настав час для рішучих рішень, які неможливі й без кардинальної зміни риторики в наших дискусіях із партнерами і в їхніх внутрішніх».

«Слід, нарешті, визнати, що росія веде третю світову гібридними методами. Це не суто українська війна, і йдеться не про необхідність підтримки самої лише України, а про відповідь всього світу на атаку проти себе. Триває протистояння автократій і демократій, в якому Україна на передньому краї», — наголосила народна депутатка.

Іванна Климпуш-Цинцадзе переконана: оскільки росія взяла на себе військове лідерство в таборі диктатур під час цього витка агресії, то Захід має відповісти їй, маючи економічну і технологічну перевагу. «Жодна країна не змогла би подолати сама таку брутальну атаку росії, тому ми потребуємо допомоги Заходу, і це не благодійність, а його вклад у спільний захист. Ми не можемо самотужки стримувати орду, яка б’ється з усім вільним світом. Поки путін шантажує стратегічною невизначеністю, Захід демонструє стратегічну прозорість. путін погрожує зробити страшні речі, а Захід зразу заявляє, чого ніколи не зробить», — сказала голова комітету і нагадала, що в той час, коли «росіяни убивають і катують наших людей, викрадають дітей, перетворюють наші міста на гори сміття, західні країни дискутують, чи можна використовувати їхню зброю проти законних військових цілей на території рф».

«На нас напав варвар із сокирою, а ми дотримуємось правил шляхетної дуелі, яких він не визнає. Так далі бути не може, це самогубство для цивілізації», — заявила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Фото зі сторінки в Фейсбуці Олександра МЕРЕЖКА.