Про це в Брюсселі під час пресконференції за підсумками Ради міністрів ЄС із питань енергетики заявила єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон, повідомляє Укрінформ. Раніше вона наголосила, що Європейська комісія не має наміру долучатися до будь-яких контактів з рф для продовження транзиту російського газу до європейських країн через ГТС України, натомість вживатиме всіх необхідних заходів для повного позбавлення від нього. З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Євросоюз вжив заходів для стабілізації внутрішнього ринку газу та скоротив імпорт російського блакитного палива на 71 відсоток.

«Ця робота триває. Дія транзитної угоди вичерпується лише в останній день цього року. Ми пам’ятаємо, як росіяни долучалися до перемовин п’ять років тому та сідали за стіл переговорів дійсно в останній тиждень 2019 року. Зараз нашим пріоритетом є підтримати Україну, краще поєднати її з газовою європейською інфраструктурою. Ми готові до сценарію, коли дія цієї транзитної угоди завершиться», — розповіла Кадрі Сімсон під час пресконференції.

Торік цим шляхом було транспортовано майже

14 мільярдів кубометрів російського газу, здебільшого в інтересах держав ЄС на південно-східному напрямку. В понеділок міністри оглянули готовність цих країн до повного припинення транзиту російського газу через Україну.

Що стосується інтеграції української ГТС, то, за словами Кадрі Сімсон, міністри обговорили кілька варіантів, у тому числі з регіональними групами, до яких входять країни Східної та Центральної Європи, а також Балканські.

«Ми розглянули, як ми можемо розвинути вертикальну мережу, тобто реверсний потік, щоб газ міг доставлятися до таких країн, як Україна й Молдова», — сказала єврокомісар.

Вона зауважила, що наразі Україна виробляє достатньо газу, аби покривати власне споживання. Вже цієї зими низка європейських компаній скористалися послугами українських підземних газосховищ.

Водночас Молдова, яка не купує російський газ, має певні виклики на Придністровському напрямку. Саме питання вирішення цих проблем обговорювалися під час енергетичного діалогу ЄС — Молдова, що відбувся у Кишиневі кілька тижнів тому.