Так вважає спеціаліст з питань ядерної енергетики проєкту «Зелене відновлення в Україні» Greenpeace Шон Берні.

Під час пресконференції він нагадав, що російські війська захопили атомну станцію та місто Енергодар 4 березня 2022 року. Від цього моменту об’єкт став джерелом підвищеної небезпеки, а після підриву греблі Каховської ГЕС ситуація із загрозливої перетворилась на критичну.

«Весь час окупації Greenpeace проводить моніторинг стану атомної станції та вивчає різні сценарії можливої катастрофи. Наразі найбільший виклик — спроби росіян перевести ядерні блоки в робочий стан. Це особливо небезпечно саме зараз.

По-перше, поблизу станції точаться бойові дії, росіяни тримають зброю неподалік ядерних об’єктів. По-друге, знищення греблі Каховської ГЕС призвело до дефіциту води, без якої безпечне функціонування енерго-блоків в активному стані є неможливим, росіяни пробурили кілька свердловин, аби охолоджувати реактори, але цієї води недостатньо», — вважає експерт.

Заступник голови ОДА Євген Мироненко підкреслив важливість того, що Greenpeace та інші міжнародні інституції розповідають західному суспільству про небезпеку окупації АЕС: «Потрібно розповідати про небезпеки, що несуть з собою російські війська. І це не тільки ядерні загрози, а й загрози від фосфорних снарядів, бомб, тощо. Обласна влада разом з відповідними службами розробила план реагування на можливі надзвичайні події, які можуть виникнути через ЗАЕС. Влітку минулого року відбулися масштабні навчання, де ми відпрацювали плани евакуації людей. Проводили й командно-штабні навчання, удосконалюючи заходи з радіаційної безпеки».

Також важливо, аби всі усвідомлювали головне: поки ЗАЕС контролюють окупанти, ніхто не може бути впевненим в безпеці цього об’єкта.