Цікаво, що саме за наказом із СРСР і за радянські гроші колишня комуністична влада обрала це місто для створення авіабази для радянських літаків МіГ, які хотіли розташувати якомога ближче до західних країн, щоб у разі наказу з москви завдавати нищівних ударів по ймовірних цілях у ФРН, Італії, Австрії і навіть Данії.

«Сьогодні ми живемо в іншу епоху, й, на щастя, Албанія перебуває по той бік, бо приєдналася до НАТО в 2009 році», - зазначив прем'єр-міністр країни Еді Рама на церемонії, присвяченій відкриттю повністю відремонтованої авіабази. На це НАТО витратило понад 50 мільйонів євро. І тепер повітряний простір двох адріатичних країн - Албанії і Чорногорії - захищатимуть у межах Інтегрованої системи протиповітряної та протиракетної оборони Альянсу літаки Італії та Греції, які розміщатимуться на колишній радянській авіабазі.

У день відкриття тут уже приземлилися чотири винищувачі - два F-16 і два F-35, які передислокували з авіабази НАТО Авіано, що в Італії.

Еді Рама зазначив, що уряд Албанії вже веде переговори з НАТО про будівництво ще й військово-морської бази в Порто Романо, що на узбережжі Адріатичного моря, поруч з містом Дуррес.