Їх підозрюють у воєнних злочинах під час війни в Україні. «Двоє підозрюваних несуть відповідальність за ракетні удари по українській енергетиці щонайменше з 10 жовтня 2022-го по 9 березня 2023 року. Протягом цього часу мали місце удари по численних електростанціях та підстанціях», — йдеться у повідомленні Міжнародного кримінального суду. російських воєначальників підозрюють «у завдані ударів по цивільних об’єктах, заподіяні надмірної випадкової шкоди цивільному населенню та цивільним об’єктам, а також у злочинах проти людяності».

За інформацією Київської школи економіки, поплічники путінського фашистського режиму, які виконували вказівки вищого військово-політичного керівництва рф, завдали шкоди українській енергетичній системі на суму понад 8,8 млрд доларів.

«Кожен російський командир, який віддає накази про завдання ударів по цивільних особах та об’єктах критичної інфраструктури, повинен знати, що справедливість настане.

Кожен виконавець таких злочинів має знати, що він буде притягнутий до відповідальності. Міжнародне правосуддя вимагає часу, але воно невідворотне. Ми докладаємо всіх зусиль, щоб жоден російський звір, відповідальний за вбивства українських дітей, жінок і чоловіків, не залишився безкарним. І жодна кількість зірочок на погонах, жодні кабінетні двері не сховають їх від відповідальності», — відреагував на рішення Міжнародного кримінального суду Президент України Володимир Зеленський.

Речник Державного департаменту США Метью Міллер заявив, що Сполучені Штати підтримують низку міжнародних розслідувань звірств рф в Україні, але Вашингтон не впливає на рішення та розвиток подій у межах цих розслідувань.

«росію захопили озброєні до зубів відморозки, які втратили будь-які моральні обмежувачі. У цьому сенсі росія справді не має меж. Але найбільшої у світі країни їм замало.

Вся західна цивілізація нині по суті в заручниках у схибленого на всю голову терориста з поясом шахіда, в якому замість тротилу — ядерні боєголовки. І цьому терористові-параноїку все ввижаються змови та погрози», — вважає російський документаліст Андрій Лошак.

Що говорити про заклики путінського клоуна дмитра медведєва завдати ядерного удару по Заходу, якщо навіть московський патріарх кирило гундяєв, виступаючи перед молоддю в сочі, заявляє: «Або світ буде багатополярним, або він не існуватиме». І він не був помічений у зловживанні спиртним, як глава провладної партії «единая россия», експрезидент рф дмитро медведєв, який з горя п’є і, схоже, не закушує. Він тверезий, але як усе путінське оточення, хворий на всю голову, і це оточення, сподіваємось, з часом теж стане об’єктом дослідження Міжнародного кримінального суду.

Колаж Олексія КУСТОВСЬКОГО.