Мета зустрічі — обговорити війну в Україні. У переговорах також візьме участь прем’єр-міністр країни Габріель Атталь, інформує Укрінформ. Напередодні, перебуваючи з візитом у Чехії, Емманюель Макрон закликав союзників України проявити мужність перед історичним для Європи викликом. «Ми в Європі, без сумніву, наближаємося до того часу, коли не можна бути боягузами... Вірю, що обидві наші країни (Франція та Чехія. — Ред.) усвідомлюють, що відбувається в Європі. Що війна повернулася на нашу землю, що з боку сил, які стали нестримними, щодня зростає загроза нападу», — сказав Макрон.

За словами Макрона, «бажання однієї частини Європи не бачити труднощів іншої означає в певному сенсі віддати частину континенту на поталу тоталітаризму». Він закликав не допустити, щоб Європа була «розколота боягузтвом».

На переконання Макрона, Чехія і Франція мають однакові погляди у цей важливий для континенту час.

На необхідності продовжувати підтримку України також наголосив президент Чехії Петр Павел.

«Позаяк ми зацікавлені, щоб росія в Україні програла, ми не можемо зупинитись на допомозі, котру надаємо Україні сьогодні. Бачу можливості шукати інші форми допомоги і рішення й не обмежуватись там, де в цьому немає потреби», — сказав Павел.

Він виступив за те, щоб партнери України «шукали нові шляхи, включно з триваючою дискусією про можливу присутність в Україні». При цьому Павел зазначив, що він має на увазі не відправлення в Україну бойових частин, а форми допомоги і «небойову зацікавленість». На думку чеського президента, Європа повинна відігравати більшу роль у стримуванні росії.

За підсумками зустрічі у Празі Емманюель Макрон повідомив, що Франція приєднається до чеського плану з надання Україні боєприпасів.