Про це під час засідання Кабміну повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, додавши, що уряд також ухвалив рішення, які відкривають можливість отримання позики від Міжнародного банку реконструкції та розвитку обсягом 1,5 мільярда доларів та від Канади у розмірі 2 мільярди канадських доларів.

«Це допоможе нам і далі підтримувати бізнес, нарощувати експорт, забезпечувати макрофінансову стабільність», — сказав він.

У цьому контексті також важливим є забезпечення страхування інвестиційних проектів. «Минулого року запустили страхування міжнародних та українських компаній за допомогою Експортно-кредитного агентства, залучили міжнародні інституції, що займаються страхуванням військових ризиків MIGA та DFC. За допомогою британських партнерів почали страхувати торговельні кораблі, що йдуть чорноморським логістичним коридором. У результаті змогли вдвічі знизити страховий тариф. Низка країн — Японія, Німеччина, Франція, Італія та інші — надала своїм резидентам страхові інструменти. Один з останніх кейсів — Шведське експортно-кредитне агентство (EKN) тепер приймає заявки на спеціальні кредитні гарантії для експорту в Україну. Працюємо над тим, щоб таких рішень було якомога більше», — наголосив прем’єр.

Серед пріоритетних галузей, куди уряд хоче спрямовувати інвестиції в першу чергу, Д. Шмигаль назвав видобуток критичної сировини, повний цикл виробництва акумуляторів для електрокарів, хімічну промисловість та машинобудування.

Хоча звісно, найголовнішим на-прямом залишатиметься розвиток оборонно-промислового комплексу, і тут в пріоритеті інновації, особливо щодо дронів та РЕБ, масштабування внутрішнього ринку озброєнь, спільні виробництва з партнерами, трансферт технологій.

Оскільки розвиток виробництва та зростання економіки потребують робочих рук, важливим є повернення українців з-за кордону. «Ідеться не про адміністративні заходи, а виключно про стимули. Більше безпеки, більше умов для життя, більше можливостей самореалізації», — підкреслив глава уряду, зауваживши, що саме на це працюють такі програми, як єВідновлення, єОселя, гранти та доступні кредити для старту власного бізнесу.

«Ми продовжуємо швидке відновлення, виділяючи з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії 9,3 мільярда гривень для Дніпропетровської, Житомирської, Запорізької, Київської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Харківської, Херсонської, Черкаської та Чернігівської областей», — повідомив Д. Шмигаль, зазначивши, що за ці кошти будуть відремонтовані житлові будинки, школи, лікарні, об’єкти критичної інфраструктури.

В Україні розпочинається створення Єдиного державного реєстру адрес (ЄДРА), який має стати одним із базових реєстрів Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (ЄДЕССБ). Крім того, додатково буде створено Реєстр адміністративно-територіальних одиниць (ЄДРАТО) та Реєстр будівель та споруд (РБС). «Усі цифрові продукти Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури впроваджуються для вирішення наших основних завдань — прозорої розбудови та відновлення, безпеки громадян, створення умов для сталого розвитку громад, підзвітності. Коли ми запроваджуємо будь-яке цифрове рішення, орієнтуємось на антикорупційний ефект та зручність для користувача. Створення Єдиного реєстру уніфікує відомості про адміністративно-територіальні одиниці, будівлі, споруди та їх адреси, дасть змогу використовувати ці дані для прозорого та підзвітного планування відбудови», — зазначив віце-прем’єр-міністр з відновлення України — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Передбачається, що реєстр наповнюватимуть представники громад, які володіють достовірною адресною інформацією.