Критику режиму світить від 10 до 15 років тюрми.

У 2008—2010-х він працював в апараті володимира путіна — був спічрайтером, писав йому виступи. Добре знає оточення російського диктатора зсередини і його логіку ухвалення рішень. Обіймав керівну посаду в регіоні — в уряді башкирії. 

У лютому 2023-го мін’юст рф включив його до списку «іноагентів» — ворогів режиму. Нині Аббас Галлямов живе за кордоном і виступає нищівним критиком путіна, який на словах за право-
слав’я і консервативні цінності, а на ділі має росіян за ідіотів і сповідує окультизм.

Слухаючи претензії путіна і медведєва на територію чужої країни, політолог запропонував Україні провести референдум і перейменувати державу в Київську Русь. За логікою російського диктатора це означає, що вказана Київська Русь отримує право претендувати на москву, рязань, владимир та інші споконвічні території.

«До сих пір путін і медведєв та їм подібні виходили з безумовного пріоритету древності над сучасністю. З’ясовується, Київська Русь володіла безліччю територій, на котрих тепер за якимось дивним збігом обставин розкинулася росія. Нинішня росія у цій конфігурації взагалі якоюсь самозванкою видається, хіба ні?» — запитує Аббас Галлямов.

Він не тільки ворог режиму, він — особистий ворог російського диктатора, і розповідає світу про найпотаємніші «таргани» путіна. Колишній спічрайтер диктатора вважає, що той ніколи не має стратегії виходу — це його особливість. У будь-якій складній ситуації путін тисне на педаль газу і летить вперед з виряченими очима. Всі здрейфлять, злякаються, і коли щось не виходить, це лише причина підвищити тиск. Проблема полягає в тому, що це дуже авторитарний, персоналістичний режим не тільки стосовно зовнішніх суб’єктів, а й внутрішніх. Умовно кажучи, вони в Україні вляпались.

«путін сказав, що Україна — неповноцінна держава, і все, після цього жодні чекісти, жодні кремлівські соціологи, які соцопитування провели, не могли собі дозволити навести дані, які надто сильно доводять, що вождь неправий», — так пояснює логіку прийняття рішень в кремлі Аббас Галлямов.

Хто займає іншу позицію, відмінну від диктаторської, довго при владі не затримується. Його оголошують кінченим лібералом і виганяють.

Політолог в інтерв’ю The New Times стверджує, що в оточенні путіна процвітає окультизм, вони постійно шукають якусь шамбалу, що дуже нагадує нацистський режим гітлера. Вони мають інтерес до шаманізму, до Тибету.

Олігархи ковальчуки виділять кошти для експедицій туди, для подорожей до якихось старців.

«Ось ця візантійщина створила таку ситуацію, коли щось висловлене одного разу путіним стає догмою, яку не можна спростовувати», — такою побачив проблему влади в рф Аббас Галлямов. І це, на його думку, призвело до того, що люди, які могли сказати путіну щось неприємне, що йде врозріз з його власними уявленнями, давно зникли з його оточення. Залишилися лише ті, хто вміє підтакувати. Парадокс режиму: великі бюджети, виділені на всебічний аналіз, не повинні суперечити тарганам, які є в голові царя.