«Державний департамент і GMF співпрацюватимуть, щоб залучити ключові зацікавлені сторони, технічних експертів та фінансових партнерів до зусиль партнерства UCP, поєднавши енергію і винахідливість бізнесу та приватного сектору, університетів, неурядових організацій і фондів», — зазначається в офіційному повідомленні Держдепу. Для досягнення мети плановано створити нові трансатлантичні партнерства, програми та альянси між європейськими й американськими організаціями з метою сприяння відновленню та реконструкції щонайменше трьох українських міст.

Окрім того, міжнародні партнери допоможуть у відновленні водно-болотних угідь та екосистем на півночі України. 

Як повідомляє Урядовий портал, напрями співпраці обговорив заступник міністра з питань європейської інтеграції Євгеній Федоренко з керівним комітетом проєкту «Сприяння сталому тваринництву та збереження екосистем на півночі України». Цей проєкт міжнародної технічної допомоги реалізує ПРООН за підтримки Глобального екологічного фонду.

Проєкт діятиме в Україні до 2026 року. Він орієнтований на сім областей — Волинську, Житомирську, Рівненську, Київську, Вінницьку, Хмельницьку та Чернігівську. Мета — створити для цих регіонів модель сталої продовольчої системи, яка сприятиме зниженню викидів парникових газів, покращенню родючості ґрунтів та збереженню видів, що перебувають під загрозою зникнення за даними Міжнародного союзу охорони природи.

У межах проєкту буде розроблено комплексні плани збереження і відновлення природних середовищ існування, а також систему вимірювань, верифікації та звітності для оцінки й зменшення потоків парникових газів на торфовища.

За словами Євгенія Федоренка, попри війну Україна продовжує реагувати на виклики, пов’язані зі зміною клімату. В цьому контексті збереження та відновлення деградованих екосистем і торфовищ є важливою складовою досягнення кліматичної нейтральності. Адже лише один гектар водно-болотних угідь — це приблизно дві тонни поглинутого СО2.