Над створенням такого багатофункціонального судна вже працюють проєктувальники нідерландської компанії Damen Shipyards Group. А його розробку в нідерландців і потім будівництво на верфях Румунії замовила Португалія. Командування ВМС цієї країни висловило побажання, щоб проєктувальники врахували досвід України в знищені морського флоту росії такими апаратами. російські кораблі, які не мають захисту проти БПЛА, бо раніше, в мирні часи, в такому виді зброї не було потреби, вже «відпочивають» на дні Чорного моря.

І якщо агресор припинить війну проти України, в тому числі й на морі, а в Європі знову запанує мир, то такий корабель можна буде використовувати для наукових досліджень і рятувальних операцій в океані й на морі. Тому на ньому передбачено створити приміщення для різних наукових лабораторій і каюти для вчених, оснастити сучасною системою запуску дронів та безпілотних гелікоптерів, які в разі потреби прийдуть на допомогу береговій охороні в надзвичайних ситуаціях.

На палубі створять міні-аеродром з розмірами 94x11 метрів для розгону та зльоту БПЛА, ангари для їх зберігання, вантажні трюми загальною площею у 650 квадратних метрів, де можна буде розмістити 12 великих контейнерів. Також передбачено встановлення модульних систем. Це - медичні блоки, гіпербаричні камери тощо. Все залежатиме від мети використання корабля.

Це судно проєкту MPSS 7000 матиме розміри 107 метрів у довжину і 20 метрів у ширину. Його команда налічуватиме 48 осіб, ще 100 військовослужбовців обслуговуватимуть парк БПЛА, їх наведення на ціль і запуск. А в разі рятувальних операцій чи ліквідації наслідків стихійного лиха воно зможе прийняти ще 42 спеціалістів.

Повідомляючи про це, румунський сайт Profit зазначає, що виконання цього престижного замовлення ВМС Португалії робить честь румунським кораблебудівникам, які й раніше будували авіаносці на верфях країни.