Він нагадав, як свого часу президент США Франклін Рузвельт у Конгресі звертався до країни в «безпрецедентний момент в історії», щоб «пробудити» Конгрес і попередити американський народ, коли в Європі вирувала війна проти військ Гітлера.

«Свобода і демократія були під ударом у світі. Сьогодні я прийшов у цю саму залу, щоб звернутися до країни. Зараз ми переживаємо безпрецедентний момент в історії країни. І моя мета сьогодні — пробудити цей Конгрес і попередити американський народ, що це також незвичайний момент», — сказав Байден, повідомляє «Голос Америки».

Він наголосив, що путін «просувається вперед, він вдерся в Україну і сіє хаос по всій Європі та за її межами». «Якщо хтось у цій залі думає, що путін зупиниться в Україні, запевняю вас, цього не станеться», — зазначив Джо Байден. 

«Україна може зупинити путіна, якщо ми підтримаємо Україну та надамо їй зброю, необхідну для захисту. Це все, чого просить Україна», — наголосив він і закликав конгресменів підтримати законопроєкт із допомоги Україні та іншим партнерам: «Ми повинні протистояти путіну. Надішліть мені двопартійний законопроєкт про національну безпеку. Історія спостерігає. Якщо Сполучені Штати відійдуть зараз, це поставить Україну під загрозу. Європа буде під загрозою. Вільний світ під загрозою, це підбадьорить інших, які хочуть завдати нам шкоди. Моє послання президенту путіну просте: ми не відійдемо. Ми не схилимося. Я не схилюся».

При цьому Байден повідомив, що американських солдатів на війну в Україну не надсилатимуть. «Вони не просять американських солдатів. Насправді американських солдатів на війні в Україні немає. І я сповнений рішучості, щоб так було і далі», — сказав він.

Окрім того, Джо Байден наголосив: «Допомогу Україні блокують ті, хто хоче, щоб ми відійшли від лідерства у світі». 

Він нагадав, що свого часу президент-республіканець Рональд Рейган закликав тодішнього главу СРСР Михайла Горбачова знести Берлінську стіну.

«Зараз же мій попередник, колишній президент-республіканець, каже путіну: «Роби, що хочеш». Це — цитата, яку експрезидент насправді висловив, схилившись перед російським лідером. Я вважаю, що це обурливо, це небезпечно і неприйнятно», — наголосив Байден.

Фото зі сторінки Джо Байдена в соцмережі Х.