Євродепутати 26 голосами (десять проти і один утримався) схвалили пропозицію про продовження тимчасового призупинення імпортних мит і квот на експорт української сільськогосподарської продукції до ЄС ще на один рік, з 6 червня 2024 року до 5 червня 2025 року, щоб підтримати Україну в умовах триваючої загарбницької війни, йдеться на сайті Європарламенту.
Таке процедурне голосування запускає політичне схвалення цього рішення, яке має відбутися вже без обговорень.

«Хочу особливо подякувати українській парламентській підтримці від народних депутатів Степана Чернявського та Івана Чайківського за безпосередню адвокацію в Європарламенті. І, звісно ж, заступнику міністра агрополітики Маркіяну Дмитрасевичу, і всім, хто адвокатував цього тижня в Брюсселі, — розповів заступник міністра економіки — торговий представник України Тарас Качка про перипетії підготовки до такого важливого для економіки нашої держави голосування. — Ще тиждень тому до пропозиції Єврокомісії було подано більше 100 правок в аграрному та торговому комітетах. Майже всі вони пропонували звузити доступ до ринку ЄС української продукції. Причина — вимоги фермерів та прийдешні вибори до Європарламенту. В результаті активної роботи з державами-членами — насамперед з Польщею, з євроінституціями і євродепутатами — вдалося зменшити кількість правок, які голосувалися, до двох. Але й вони не набрали достатніх голосів».

За словами Тараса Качки, вже це означає, що нормальна європейська політика бере гору над передвиборчими перегонами за медійно привабливими рішеннями: «Зрештою, як би не було складно вибудовувати внутрішню аграрну політику ЄС, підтримка Європарламенту для нас політично важлива. Щоб ніхто не спекулював, що егоїзм верховодить над солідарністю з Україною».

Тарас Качка розцінює цей поступ як «перший практичний тренінг для нашої делегації з переговорів про вступ України до Європейського Союзу в частині аграрної політики. Такий собі learning by doing (навчання під час роботи). Адже аграрне лобі в ЄС уже мислить категоріями передвступних переговорів. Для того, щоб вони були комфортними для деяких гравців на ринку Євросоюзу, їм треба загнати Україну в якомога гірші базові умови».

«На жаль, розділ по агро в розкладі майбутніх перемовин (щодо вступу до ЄС) стоїть десь в середині черги. А це означає: пройде тривалий час, перш ніж переговори по суті почнуться. Весь цей період українська агропродукція буде під тиском з боку аграрного лобі ЄС. Тому ми знаходимось у ситуації Аліси Льюїса Керола: треба швидко бігти, аби хоча б лишатись на місці. Маємо і фізичне порівняння: сполучені ємності — конструктив у діалозі з Польщею перекладається на конструктивні пропозиції для прийняття рішень у євроінституціях. І навпаки. Тому вся робота в Брюсселі насамперед — про розблокування кордонів…» — підсумував Тарас Качка. І додав: наступна подія — Україно-польська міжурядова комісія — вже в понеділок, як і наступний раунд інтенсивних переговорів…

Фото з відкритих джерел.