Можливо, нова гучна заява президента Сербії Александра Вучича для декого з громадян стала несподіванкою, але ті, хто уважно стежить за подіями в країні та діями глави держави, назвали її очікуваною і закономірною. Вучич оголосив, що Ана Брнабич піде у відставку з посади прем’єр-міністра. Несподіванкою це важко назвати, бо ще перед парламентськими виборами, які відбулися у грудні минулого року, він обіцяв, що уряд очолить нова людина.

Напередодні Міжнародного жіночого дня президент зазначив, що ця жінка за сім років роботи на чолі уряду зарекомендувала себе як прозахідний політик, принципова керівниця, яка наближала країну до ЄС, і похвалив її за набуття дуже цінного досвіду. Він зауважив, що Брнабич заслуговує зайняти високу посаду в одній з гілок влади. І додав, що депутати від його Сербської прогресивної партії висунуть її кандидатуру на посаду голови нового складу парламенту.

Вучич поки що не назвав, кого він бачить замість Брнабич у кріслі прем’єра. Але політологи вважають, що рівні шанси очолити уряд є в міністра оборони Мілоша Вучевича і міністра фінансів Сініші Малі. Досвід керівної роботи вони мають, а головне — готові виконувати вказівки глави держави та, як і Брнабич, прислуховуватимуться до думки президента. Тим часом усіма справами в державі займатиметься технічний або службовий уряд.

До речі, тимчасовий уряд не має права втручатися у зовнішню політику і ухвалювати будь-які рішення. Тому наполягання Заходу прискорити визнання Косово і ввести санкції проти росії наражатимуться на позицію Вучича, що він не має права вирішувати такі питання одноосібно і без думки чинного уряду.

Ана Брнабич, яка брала участь у з’їзді Європейської народної партії, що відбувся у Бухаресті, з його трибуни вже заявила, що готується до вступу на нову посаду в парламенті Сербії і пообіцяла будувати ще міцніші відносини з європейськими парламентаріями. «Я готуюся до нової ролі в парламенті та будуватиму дедалі міцніші мости з парламентаріями з країн ЄС», — цитує її слова сербська газета Politika.

Фото: europeanwesternbalkans.com