Такі цифри зафіксувала «Книга рекордів України» за рік до повномасштабного вторгнення, відгукнувшись на пропозицію МЗС України підрахувати й офіційно зареєструвати світовий рекорд 
за кількістю встановлених пам’ятників Кобзарю.

«Ми хотіли зробити Тараса Григоровича Шевченка світовим рекордсменом і підкреслити, що Україна — там, де ми живемо, розмовляємо нашою мовою, пам’ятаємо нашу історію і сповідуємо наші цінності. Україна там, де Шевченко. В наших серцях, у пам’ятниках як символ боротьби за волю, права та свободи», — наголосив тоді міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Після повномасштабного вторгнення пам’ятники Тарасу Шевченка стали ще й місцем сили для українців. І цього року в Шевченківські дні біля монументів Кобзарю збиралися українці по всьому світу, щоб вшанувати поета в його 210-ліття та 163-ту річницю з дня смерті.

Особливим було зібрання біля пам’ятника Тарасу Шевченку у Вашингтоні (округ Колумбія). 

«Цей рік знаменує важливу віху, оскільки ми відзначаємо 60 років з моменту відкриття цього визначного пам’ятника канадсько-українського скульптора Лео Мола. Незважаючи на спротив радянського союзу, наполегливість нашої громади перемогла, кульмінацією якої стало історичне відкриття 1964 року, в якому взяли участь понад 100 тисяч людей з усього світу», — повідомило Посольство України в США.

У дописі на сторінці посольства у Фейсбуці нагадали пророчі слова президента Дуайта Ейзенхауера, які він сказав під час відкриття пам’ятника: «Сподіваюся, що ваш величний марш з тіні монумента Вашингтону до підніжжя статуї Шевченка запалить новий світовий рух у серцях, думках, словах і діях людей; нескінчений рух за незалежність і свободу народів усіх поневолених націй усього світу».
«Шевченко більше, ніж поет; він символізує наш український дух, нашу стійкість, наші перемоги», — наголосили українські дипломати.

Фото зі сторінки Посольства України в США у Фейсбуці.