У цьому переконана міністр закордонних справ Румунії Лумініца Одобеску. В інтерв’ю виданню Bloomberg вона повідомила, що, за спостереженнями румунських дипломатів, росія посилює гібридну війну проти багатьох країн Європейського Союзу і намагається налаштувати партнерів один проти одного. кремлю вигідно спричинити суперечки між ними напередодні виборів до Європейського парламенту.

Міністр наголосила, що на таку діяльність москва не шкодує грошей, а також залучає до поширення брехні осередки русофілів, які створювала й підтримувала фінансами роками.

Журналісти вже неодноразово вказували на російський вплив, що заохочує деяких одіозних політиків, на кшталт Додіка з Боснії і Герцеговини й навіть прем’єрів Угорщини та Словаччини, до пропагандистських атак з російськими наративами. Хтозна, можливо і глава Ватикану піддався цьому впливу та замість категоричної вимоги до путіна вивести свою орду з України заговорив про «білий прапор», тобто затвердження за агресором чужих територій, захоплених після початку підступної війни.

Лумініца Одобеску наголосила, що рішучість у досягненні спільної мети — перемоги України у війні з росією, яка загрожує усій Європі, повинна переважати, незважаючи на природні розбіжності в поглядах між провідними світовими лідерами. І попередила: якщо цього не буде зроблено, це заохотить інших авторитарних лідерів світу кинути виклик міжнародному порядку і розпочати агресію проти сусідів, частини територій яких вони вважають своїми. Вона зазначила, що зараз треба виходити «за межі меседжів передвиборчих кампаній, і в часи нестабільності, коли наша єдність піддається сумніву, трансатлантична співпраця є незамінною».

За її словами, МЗС Румунії вже розпочало конкретні переговори з країнами Балтії, які найбільше відчувають загрозу від східного сусіда, та з іншими партнерами щодо просування плану боротьби з російською дезінформацією і залякуваннями населення.

Румунські ЗМІ нагадують, що владні структури Німеччини і Великої Британії пообіцяли не дозволити путіну пересварити їх на тлі скандалу зі «злитою» у соціальний простір розмовою офіцерів Бундесверу щодо постачання ракет Taurus.