Майже тиждень дві найбільші коаліції у парламенті Болгарії ведуть переговори про формування нового уряду, який згідно з джентльменськими домовленостями має очолити представниця партій ГЄРБ-СДС Марія Габріель. Із залів, де відбуваються переговори, не виносять жодних деталей нинішніх розбіжностей між ГЄРБ і коаліцією «Продовжуємо зміни» та «Демократична Болгарія», представник якої академік Ніколай Денков дев'ять місяців очолював кабінет міністрів.

ЗМІ підкреслюють, що від результату цих перемовин залежить, буде в країні уряд з прем'єр-міністром Марією Габріель чи відбудуться дострокові парламентські вибори, які пройдуть у червні разом з голосуванням за євродепутатів від Болгарії.

Тим часом президент Румен Радев з понеділка провів консультації з лідерами всіх політичних партій, представлених у парламенті. Представники більшості переконували главу держави, що треба дочекатися конкретних результатів їхніх переговорів між собою і не розпускати парламент. А от опозиція в особі лідера Болгарської соціалістичної партії Корнелії Нінової і глави проросійської партії «Відродження» Костадіна Костадінова наполягали на нових виборах.

При цьому прихильник путіна Костадінов навіть звинуватив президента в усіх проблемах, які виникають в країні, навіть у рішеннях, котрі той не має право ухвалювати з огляду на закон. «Ви винні в тому, що ситуація в країні така. Минулого року було жорстоко розтоптано наше бажання провести референдум щодо збереження болгарського лева», - заявив Костадінов, чия політсила виступає проти запровадження євро.

У відповідь президент заявив, що це абсолютна неправда. «Я вас закликаю не надихати своїх палких прихильників і не звинувачувати інститут президента. Я керуюся виключно конституцією. Без рішення Народних зборів категорично й чітко я не можу написати указ про проведення референдуму. Настав час покласти край цим спекуляціям. Я розумію ваше хвилювання, але така манера говорити годиться для парламентської трибуни. Тут - інший інститут (влади. - Ред.), тому закликаю до поміркованішого тону», - розгнівався Румен Радев.

Він усе ж таки запитав партію Костадінова: як вона оцінює зусилля з формування уряду і шанс сформувати новий кабінет міністрів?

«Ми завжди готові запропонувати варіант управління країною і завжди були готові зі своїм складом уряду. Інше питання, чи знайде ця формула розуміння цього складу Народних зборів. Ми всі усвідомлюємо, що ні. Тому треба проводити дострокові вибори», - наполягав лідер відверто проросійської партії.

Свій повчальний тон Костадінов не змінив і в студії Болгарського національного телебачення. Він повчав журналістів і закликав «не захищати іноземні інтереси», натякнувши, що Болгарією правлять США, оскільки... перед будівлею Ради міністрів часто бачать автомобіль американського посла. На запитання: «Як часто і навіщо, на його думку, автомобіль російського посла стоїть біля адміністрації президента?» Костадінов не став відповідати. Але коли його запитали: «Навіщо представники його партії поїхали в москву на захід, організований партією путіна, під час ведення росією нищівної війни проти України?» Костадінов збурився. За його словами, під час візиту до рф його партія наводила майбутні мости для партнерства на міжнародному рівні. Його також не збентежило нагадування, що російський диктатор путін розшукується Міжнародним кримінальним за систематичне викрадення українських дітей і що путін оголосив Болгарію ворожою державою.

ЗМІ зазначають, що Костадінов знову повторив, що путін... має право вважати болгар ворогами, бо, мовляв, вони першими оголосили росію країною-агресором. І застерігають болгар від можливого голосування за партію «Відродження», яка рветься до влади в країні.

Президент також не став прислухатися до «рекомендацій» опозиції про проведення нових дострокових виборів. З його прес-служби в середу повідомили, що Румен Радев вручить мандат на формування нового уряду представниці партії ГЄРБ Марії Габріель, яка за домовленістю про ротацію має замінити на посаді прем'єра Ніколая Денкова. Навіть назвали не тільки дату - п'ятниця, 15 березня, а й точний час - 17.00.

Політичні оглядачі та ЗМІ висловлюють сподівання, що до цього часу ротаційні партнери зможуть владнати всі свої розбіжності. Сторони не дійшли лише згоди з трьох пунктів. Один із них стосується міністра оборони Тодора Тагарева. Представники ГЄРБ наполягають на тому, щоб його не було в складі уряду Марії Габріель, але не пояснюють з яких причин. Коаліція партій «Продовжуємо зміни» і «Демократична Болгарія» не згодна з цим.

Після отримання мандата на формування уряду у Марії Габріель буде рівно сім днів для того, щоб представити президенту, а потім і парламенту новий склад уряду. Якщо це не вдасться зробити до 17.00 22 березня, то вона має повернути мандат главі держави, а той відповідно до конституції призначить дату дострокових парламентських виборів.