Григорій Недопад, Катажина Волошин, Ірина Вахович та Пйотр Зигарський після підписання меморандуму про співпрацю.

Ім’я засновника і керівника польської фундації «Честь допомагати дітям» Пйотра Зигарського добре відоме на Волині.

В найтяжчі перші дні повномасштабної війни він прийняв в евакуацію і вже більше двох років опікується вихованцями Затурцівської спецшколи.

Цими днями Пйотр Зигарський відвідав Волинь, де зустрівся з головою облради Григорієм Недопадом та його заступником Григорієм Пустовітом. Вони подякували гостю за все зроблене для українських дітей і висловили сподівання, що співпраця з ним триватиме довго й спільно вони зможуть реалізувати ще не один гуманітарний проєкт.

«Ми робимо все, щоб українські діти добре почувалися в Польщі. Й будемо піклуватися про них аж до настання стійкого миру, щоб ви не переймалися їхньою безпекою, а боролися з окупантом і виграли цю війну. Виграли її і для нас також. Я мрію приїхати на парад Перемоги з моїми підопічними — волинськими дітлахами, які заволоділи моїм серцем», — запевнив керівників представницької влади області Пйотр Зигарський.

З відомим польським благодійником на Волинь приїхала і Катажина Волошин, яка навчає українських дітей у школі Щебжешина. Разом з Пйотром Зигарським вона запропонувала упродовж двох місяців провести у волинських школах конкурс імені Ірени Сендлер. Ця легендарна жінка, полька за національністю, в роки Другої світової війни врятувала з гетто понад 2,5 тисячі дітей і стала номінанткою на Нобелівську премію. Під час конкурсу, який, до речі, підтриманий Міністерством культури Польщі, учасників ознайомлять з її біографією, покажуть фільм про долі порятованих нею людей «Діти Ірени Сендлер». Матиме конкурс і зв’язок із подіями в сучасній Україні. На третьому етапі волинським школярам запропонують написати історії героїв, які сьогодні теж рятують життя, збираючи допомогу на підтримку українського війська. На переможців чекають цікаві подорожі до Варшави, Берліна, Парижа.

Паралельно з цим інтелектуальним змаганням у Польщі в усіх класах, де навчаються українські діти, проходитиме конкурс імені Тараса Шевченка на знання польської мови, переможці якого відпочиватимуть у горах і на Балтійському морі. Частину коштів на фінансування обох конкурсів буде отримано від благодійних аукціонів, а основні витрати візьме на себе польський уряд. До речі, аби наповнити призовий фонд, Пйотр Зигарський привіз із собою футболку легендарного польського футболіста, який нині грає за іспанську «Барселону», Роберта Левандовського. Її теж планують продати з аукціону.

Зі слів Катажини Волошин, в школі, де вона працює, щоранку звучить гімн України, між собою діти спілкуються рідною мовою, навчаються за українською програмою. «Не лише ми навчаємо українських дітей, ми теж багато в них вчимося: української мови, традицій, культури, кухні. В нашій школі діти готують лекції, майстер-класи, обрядові дійства», — зауважила пані Катажина.

«Прагнемо, аби українські діти після школи змогли продовжити навчання в Польщі. Воно для них буде безоплатним і з повним пансіоном. Зокрема, в Щебжешині є технікум, професійне училище і ліцей, які готують, в тому числі, механіків авіації, логістів, інших фахівців військового профілю. Було б добре, аби в містечку відкрилася філія одного з волинських університетів, а між вищими школами Волині та Польщі була взаємодія з обміну студентством», — розповів Пйотр Зигарський.

До речі, перший крок до цього вже зроблено. Під час перебування на Волині  благодійник зустрівся з ректором Луцького національного технічного університету, доктором економічних наук Іриною Вахович і підписав меморандум про співпрацю.

«Ми не прагнемо полонізувати українських дітей і молодь, а хочемо, щоб вони могли здобути добру освіту, аби повернутися і розбудовувати нову Україну. Зараз робимо те, що свого часу робила Ірена Сендлер. Це наш невеличкий внесок в українську перемогу, в нашу спільну історію. Разом з цими дітьми я прагну зводити мости в майбутнє, а не озиратися на проблемне минуле, бо ми одна велика європейська родина», — сказав пан Пйотр, ставлячи свій підпис під цим документом.

Звичайно ж, перебуваючи на Волині, Пйотр Зигарський не міг не відвідати Затурцівську спеціальну школу, 12 дітьми-сиротами з якої вже два роки опікується в Польщі.

Окрім цього, він постійно надає гуманітарну допомогу цьому специфічному навчальному закладу. Не обійшлось без гостинців і цього разу.

Як розповіла директор школи Лариса Лопухович, сьогодні тут здобувають освіту понад 140 учнів. Це діти з непростими долями, серед яких є сироти та позбавлені батьківської опіки.

Перебуваючи в Затурцях, Пйотр Зигарський, Катажина Волошин, голова Волинської обласної ради Григорій Недопад та його заступник Григорій Пустовіт зустрілися із сільським головою Юрієм Ковальчуком, ушанували пам’ять загиблих на російсько-українській війні мешканців громади та поклали квіти до постаментів на місцевій Алеї Героїв.

Фото з відкритих джерел.