Про це в четвер, 14 березня, повідомив під час пресконференції міністр оборони Болгарії Тодор Тагарєв. Тепер, коли болгарські БТРи вже в нашій країні, міністр розповів про етапи підготовки та організації транспортування техніки, починаючи від історичного рішення Національних зборів Болгарії і до логістичної операції з транспортування.

Міністр нагадав, що після ухваленням парламентом у липні минулого року рішення про передачу списаних БТРів Україні відбулася низка зустрічей між профільними міністерствами двох країн, узгодження та підписання відповідної угоди, яку Національні збори ратифікували 22 листопада, йдеться у повідомленні, поширеному на сайті Міністерства оборони Болгарії.

Підготовчий етап операції тривав майже пів року і мав драматичні моменти. 4 грудня президент Румен Радев (відомий своїми проросійськими настроями) наклав на угоду вето, яке, однак, було подолано парламентом 8 грудня. Закон про ратифікацію угоди було опубліковано в Державному віснику 2 січня цього року, і це дало правову основу для початку роботи.

24 січня 2024-го наказом міністра оборони було створено організацію для передислокації БТРів із різних місціь країни до Софії. Фактична робота з перевезення їх до столиці почалася 29 січня і тривала 4 тижні. Перший ешелон із 30 вагонів вирушив в Україну 7 березня. Для виконання логістичної операції з транспортування, завантаження, укріплення та маскування бойової техніки було задіяно 26 одиниць спеціальної техніки. До участі на різних етапах залучили 247 військовослужбовців та цивільних осіб Командування матеріально-технічного забезпечення, Сухопутних військ та Військової поліції.

Як повідомив міністр Тагарєв, загальна сума витрат на здійснення операції перевищує 170 тисяч левів (майже 80 тисяч євро). Він також наголосив, що це комплексна операція, узгоджена з міжнародними партнерами. «Я визнаю, що за кращої організації ми могли б заощадити тиждень чи 10 днів, але не більше. Дякую всім, хто долучився», — сказав міністр. За його словами, всі рішення щодо допомоги Україні, які мають конкретні параметри, виконано. «Ми аналізуємо заявлені потреби з боку України та наші можливості щодо надання додаткової допомоги», — заявив міністр Тагарєв, повідомляє прес-служба Міністерства оборони Болгарії.

Тим часом

До берега залишалося всього 250 метрів…

Хвилі принесли до причалу міну.

Під час прогулянки пляжем Кабакум, що в межах курортного міста Варна, люди помітили десь за 250—300 метрів від причалу невідомий предмет, схожий на міну. Сигнал про це отримала поліція і негайно оточила небезпечну територію, бо хвилі підштовхували знахідку до берега.

Викликані сапери ВМС Болгарії класифікували її як якірну міну типу ЯМ, приналежність котрої вони не змогли встановити, бо такі міни почали виготовляти в срср ще до Другої світової війни й використовували спочатку на Балтиці, а потім й у Чорному морі.

Старий контактний морський снаряд вагою у 172 кілограми, з яких 20 — це тротил, що його принесло до берегів Болгарії, становив значну небезпеку. Було залучено два протимінні кораблі Військово-морських сил Болгарії, які відбуксували міну на небезпечну відстань від пляжу, де й знешкодили її.

Болгарські ЗМІ нагадують, що після повномасштабного вторгнення росії в Україну румунським, болгарським і турецьким саперам уже не раз доводилося знешкоджувати міни, які дрейфують у їхніх територіальних водах Чорного моря. Ця обставина й спонукала три держави підписали на початку 2024 року угоду про спільний пошук і знешкодження морських мін, що загрожують судноплавству біля їхніх берегів. Ці спільні дії планують розпочати в квітні-травні.

Олександр БІЛИК.

Фото з сайту Міністерства оборони Болгарії.