Тоді королівська влада не виключала, що німці під час Першої світової війни можуть окупувати країну і захопити її золоті запаси. Румунія відправила до москви 91,5 тонни золота з резерву Румунського національного банку, королівські колекції коштовностей і рідкісних монет, державні архіви, секретні документи, цінні історичні рукописи, картини, стародавні книги та колекції багатьох державних і приватних установ.

Але у 1917 році до влади в росії прийшов комуністичний режим, і частина цих цінностей була націоналізована. Решту вдалося вивезли з москви разом із коштовностям, які належали російському царю. Про їхню подальшу долю нічого не відомо, хоча в історичній літературі висловлювалися різні гіпотези. Але жодна з них не знайшла фактичного підтвердження.

Румунська сторона неодноразово порушувала перед москвою питання про повернення золотого запасу. У 1935 році росія повернула Румунії частину історичних архівів, а у 1956 році — також частину картин та античних цінностей. Але без золота.

Уже в цьому столітті, коли Бухарест і москва у 2003 році уклали політичний договір про «дружбу та співробітництво», це питання знову було порушено румунською стороною. росія погодилася на створення спільної громадської комісії для вивчення питань, пов’язаних із долею румунського золота. І не більше того.

Врешті Бухарест вирішив звернутися до Європарламенту з проханням допомогти вплинути на крадія. У четвер 14 березня євродепутати ухвалили резолюцію, в якій закликали росію повернути Бухаресту золото та інші предмети культурної спадщини. «Це безпрецедентний міжнародний випадок незаконного привласнення золота та об’єктів культурної спадщини, що викликає постійне занепокоєння румунського суспільства», — йдеться у цьому документі.

Крім того, резолюція закликає Єврокомісію та Європейську службу зовнішньої політики включити питання реституції румунської національної спадщини до двостороннього дипломатичного порядку денного між ЄС та росією, коли «регіональна ситуація дасть змогу відновити їх діалог». Згадка про можливу зміну «регіональної ситуації» не випадкова. У Європарламенті, мабуть, знають, що нинішній диктаторський режим росії на такий діалог не піде.