Мистецький проєкт має назву «Прилетіла ластівочка». Його представлять в обласному академічному муздрамтеатрі імені Миколи Садовського 24 березня нинішнього року.

Як стверджують організатори, це буде повноцінна реконструкція програми гастролей хору у нью-йоркському Карнегі-хол. Саме тоді за океаном уперше прозвучав популярний донині «Щедрик» вінницького композитора Миколи Леонтовича. Тепер цей твір, а також інші номери з тодішнього репертуару виконають співаки Академічної хорової капели Українського радіо під орудою Юлії Ткач. Дата концерту вибрана неспроста: 24 березня у далекому 1919-му артисти виїхали з Кам’янця-Подільського у багаторічне турне, щоб пропагувати мистецтво молодої незалежної держави — Української Народної Республіки. Мистецька поїздка стала яскравим прикладом культурної дипломатії.

Авторка ідеї та концепції проєкту «Прилетіла ластівочка» Тіна Пересунько пропонувала організаторам концерту відтворити його до 100-річчя виступу хору Кошиця в Америці, але почалася повномасштабна війна...

Пані Пересунько досліджує творчість Леонтовича, зняла фільм «Щедрик» проти «русского міра», видала книжку «Світовий тріумф «Щедрика» — 100 років культурної дипломатії України». До речі, три примірники цього видання розіграють серед 150 глядачів, які першими придбають квитки на концерт-реконструкцію.

Організацію дійства взяли на себе Інститут Леонтовича, команди міжнародних фестивалів Operafest Tulchyn і Vinnytsia Jazzfest та концертна агенція Open Music Project.

На глядачів чекає сюрприз — перед початком концерту відбудеться відкриття виставки «Прийшли, заспівали, перемогли». Її матеріали розповідають про світовий тріумф гастролей талановитих українських співаків під орудою Олександра Кошиця. Спершу вони виступали у низці країн Європи. Глядачі схвально зустрічали кожен номер, а преса не скупилася на похвалу. Далі їх шлях проліг до США, а звідти — до Мексики, Аргентини, Уругваю, Бразилії, Куби. Про все це можна буде дізнатися з матеріалів виставки.

«Концерт-реконструкція «Прилетіла ластівочка» у Вінниці стане стартом міжнародного проєкту, що триватиме до 2027 року, — каже організаторка концерту-реконструкції, продюсерка міжнародних проєктів, заслужена артистка України Ірина Френкель. — Вінниця не випадково вибрана місцем старту, адже саме на Вінниччині народився і працював автор «Щедрика» Микола Леонтович».

Вінницька область.

Фото з відкритих джерел.