На початку війни, як відомо, Закарпаття прихистило майже півмільйона вимушених переселенців зі східних і південних регіонів України. І саме в той тривожний час колишній Надзвичайний і Повноважний Посол України в

Чеській Республіці, двічі генеральний консул України в місті Любліні Іван Грицак звернувся до голови Закарпатської облвійськадміністрації Віктора Микити і тодішнього голови облради Володимира Чубірка. Дипломат запропонував свої послуги, адже за тривалий час роботи в Польщі має там багато друзів, котрі готові допомогти.

З підготовленими листами очільників Закарпаття до керівництва Підляського, Люблінського і Підкарпатського воєводств посол Грицак з ужгородцем Олександром Жулканичем уже на початку березня поїхали до Польщі. В містах Жешуві, Любліні, Білостоці під час зустрічей з воєводами і маршалками просили особливу увагу звернути на поміч харчами. І як наслідок — три фури з продуктами харчування незабаром приїхали до Ужгорода. Потім напрямок допомоги сфокусували на медзаклади. Надійшла карета «швидкої», яку завантажили ліками й різними медзасобами та відправили на фронт.

Відтоді з директором Закарпатської обласної лікарні імені Андрія Новака Юрієм Яциною почали їздити до польських друзів. У підсумку привезено майже десять тонн харчів — для військових, котрі проходять реабілітацію в цьому медзакладі. А власник фірми «Новий стиль» Юрій Кшановський, почесний консул України в Жешуві, друг Івана Грицака, запропонував укомплектувати ужгородську лікарню новими меблями. Їх розподілили і в палати, в яких відновлюються фронтовики, і в інші приміщення. Завезено 80 столів, майже 250 стільців, понад півсотні тумбочок, шафи. Також Люблінське воєводство подарувало дві «швидкі».

Та найперспективніше те, що між лікарнями імені Новака та імені кардинала Вишинського Люблінського воєводства укладено угоду про співпрацю, яка переросла в спільний проєкт транскордонного співробітництва у межах євросоюзівської програми «Польща — Україна». 

А це дає можливість закарпатцям придбати медустаткування на 1,2 мільйона євро.

Цими днями Іван Грицак і Юрій Яцина знову поїдуть до Любліна. Польські добродії хочуть передати великодні подарунки для військових.

Ужгород.

На знімку: польські доброчинці вручають ключі від карети «швидкої» Юрію Яцині; праворуч — посол Іван Грицак.

Фото надано автором.