Згідно з  конституцією президент має вручити мандат на формування уряду другій політичній силі в парламенті, якою є коаліція партій «Продовжуємо зміни» — «Демократична Болгарія». Президент призначив цю процедуру на 27 березня. Але співголова партії «Продовжуємо зміни» Кирил Петков в ефірі болгарського телеканалу bTV заявив, що коаліція з чистою совістю одразу поверне мандат главі держави. Й додав: «Ми йдемо на нові вибори».

Лідери двох коаліцій ГЄРБ —СДС та «Продовжуємо зміни» — «Демократична Болгарія» Бойко Борисов і Кирил Петков почали звинувачувати один одного в порушенні джентльменської угоди, яка передбачала, що уряд працюватиме 18 місяців і його по черзі дев’ять місяців очолюватиме представник партії «Продовжуємо зміни» Ніколай Денков, а потім кандидат від ГЄРБ Марія Габріель. Але ротація так і не відбулася. Нині Кирил Петков пропонує провести нові дострокові парламентські вибори одночасно з виборами до Європарламенту.

Однак жорстка конкуренція між ГЄРБ та «Продовжуємо зміни» може призвести до значної втрати електорату. Саме на це розраховують проросійська, антиєвропейська і антиатлантична партія «Відродження» та Болгарська соціалістична партія. Ці дві політичні сили виступають проти надання військової допомоги Україні, а також проти утримання українських біженців. Вони переконують суспільство, що кошти, які виділяв уряд і парламент на проживання, годування і утримання громадян України, мають піти на підвищення зарплат і пенсій.