У його відкритті взяли участь посол Естонської Республіки в Україні Аннелі Кольк, Голова Рійгікогу (Парламенту Естонії) Лаурі Хуссар та інші члени делегації, а також народний депутат України Арсеній Пушкаренко, начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко, заступник голови Житомирської обласної ради Володимир Ширма, інші представники місцевої і регіональної влади.

Як наголосив Лаурі Хуссар, відкриття консульства знаменує собою історичний момент у відносинах двох країн. «Це надсилає потужний сигнал, що Естонія підтримує Україну, і ми прагнемо зміцнити та поглибити відносини між нашими державами», — зазначив він.

Очолив почесне консульство Микола Сиченко, голова спостережної ради ПрАТ «ВКФ «Леся» та активний учасник двосторонніх контактів з естонськими партнерами в межах реалізації гуманітарних проектів після початку повномасштабної війни.

Як поінформував Віталій Бунечко, під час перемовин з естонською делегацією йшлося про реалізацію низки проектів. Зокрема, реконструкцію укриття в Обласному центрі соціально-психологічної реабілітації дітей «Сонячний дім», продовження програми «Ноутбук кожному вчителю», забезпечення гаджетами дітей-переселенців і відновлення парку шкільних автобусів. Пріоритетними проектами для співпраці є також відновлення Малинської дитячої школи мистецтв, пошкодженої внаслідок російських авіаударів, і реконструкція частини приміщення Бердичівської міської лікарні під відділення реабілітації та будівлі в Овручі — під багато-квартирний будинок для ВПО. Окрім того, плани подальшого співробітництва включають відновлення мосту через річку Уборть в Олевську, реконструкцію автодорожнього шляхопроводу через залізницю на Київському шосе, а також продовження і розширення злітно-посадкової смуги аеродромного комплексу в Житомирі.

Фото з сайту Житомирської ОВА.