50 років тому (першого жовтня 1963-го) у Вінниці введено в експлуатацію 350-метрову телевізійну вежу. До спорудження у 1967 році Останкінської телевізійної башти вінницька залишалася найвищою в колишньому Союзі. Нині вона — друга за висотою в нашій державі після Київської телевежі. Є об’єктом Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення України, забезпечує надходження сигналу до чотирьох областей.
Вінничани пишаються тим, що їхня щогла для передачі радіотелевізійних хвиль на 26 метрів вища за гордість Парижа — Ейфелеву вежу. Стовбур її виготовлено за проектом Московського інституту «Проектстальконструкція» зі спеціальної трубчастої сталі. Він являє собою зварний циліндр діаметром 2,5 метра з товщиною стінок 10—16 міліметрів. Всередині рухається ліфт, що піднімається на висоту 309 метрів. Особливістю конструкції є три поперечини, розміщені під кутом 120 градусів, на яких кріпляться підтримуючі троси. Загальна вага конструкції — 450 тонн. У 2001 році проведено капітальний ремонт щогли, під час якого було замінено старі несучі конструкції.
Для відзначення ювілею унікальної споруди вчора в конференц-залі готелю «Поділля» у Вінниці зібралися ветерани зв’язку, серед яких є ті, хто доклав зусиль і знань до її створення, а також представники радіо і телебачення. «Не навчилися ми ще пропагувати свої досягнення, — каже заступник директора Вінницької обласної державної телерадіокомпанії Олександр Матвійчук. — Про Ейфелеву вежу знає весь світ, а наша — вища, але хто в Європі чув що-небудь про Вінницю?..»
Вінницька область.