Церковні дзвони і Божественна літургія звучали у неділю на схилах Дністра. У селі Лядова Могилів-Подільського району Вінницької області відбулися урочистості з нагоди тисячоліття місцевого Свято-Усікновенського чоловічого скельного монастиря.
Святкові заходи розпочали з Божественної літургії, яку відслужили архієреї з України, Білорусі, Естонії, Молдови та Придністровської Молдовської республіки, Росії, Польщі.
— Лядівська святиня упродовж багатьох віків залишається оберегом духовності нашого народу, — зазначив у своєму виступі перед присутніми народний депутат України Григорій Калетник. — Її відродження стало можливим завдяки підтримці держави та об’єднанню зусиль територіальних громад, органів влади, вірян.
Тисячолітній храм визнано одним із «Семи чудес Вінниччини». Роботи з його відродження триватимуть і після відзначення ювілею. «Древня обитель є не тільки неоціненним скарбом Подільського краю, це скарб нашого народу й держави», — сказала, виступаючи на святі, народний депутат України Оксана Калетник.
— Створення тисячу років тому на березі Дністра православної святині є свідченням високого духовного потенціалу наших предків, віра яких формувала і зміцнювала любов до своєї землі, рідної держави, — наголосив голова Вінницької облради Сергій Татутсяк. — Нам є в кого вчитися і з кого брати приклад любові до рідної землі, до своєї незалежної країни.