Урочистим зібранням за участі представників духовенства і громадськості розпочали у Вінницькому обласному театрі імені Садовського заходи з нагоди тисячоліття Лядівського скельного монастиря.
Зі сцени театру звучали духовні співи у виконанні хору Свято-Преображенського собору та оркестру «Арката» обласної філармонії. Присутнім презентували друге видання книги доктора політичних наук Віталія Давиденка «Монастир», а також ювілейну срібну монету номіналом 20 гривень, випущену Нацбанком до річниці святині в серії «Духовні скарби України».
Учора після ранкового молебню у відбудованому монастирському храмі, зруйнованому атеїстами 1938 року, відкрили православний ярмарок, організатори якого розкажуть про історію святині. Кульмінацією свята стане Божественна літургія, що розпочнеться о дев’ятій годині ранку в неділю 15 вересня. По її закінченню нагородять тих, хто доклав найбільше зусиль для відродження храму.
— Наше свято не тільки церковне, а й державне, бо одночасно святкуємо і 1025-ліття хрещення Русі, — каже настоятель храму архімандрит Антоній. — До нас приїхали тисячі гостей не тільки з нашої держави, а й з-за кордону.
Кожен паломник прагне побувати в келії засновника храму — скельна печера преподобного Антонія збереглася донині.
Вінницька область.