Під таким гаслом учора у Вінниці біля приміщення міськради відбулася акція протесту. Батьки й учні міських шкіл №№ 1, 10 і 25 виступають проти намірів міського департаменту освіти провести реорганізацію їхніх навчальних закладів. Двадцять п’яту планують перетворити на початкову з поглибленим вивченням іноземних мов. Тут мають здобувати знання й учні перших—четвертих класів першої та десятої. Тим часом старшокласники двадцять п’ятої мають перейти до міської школи № 10, до того ж, — разом з учителями.
— Задумана чиновниками реорганізація є порушенням прав дітей і батьків на вибір місця навчання, — каже голова батьківського комітету школи №25 Лариса Бенедик. — Це робиться все без погодження з батьками. Нам довели до відома перед самим початком навчального року.
— У п’ятницю до школи №25 прибув директор департаменту освіти міськради Володимир Буняк. Він повідомив, що з першого вересня у школі залишаться тільки молодші класи, учні старших мають перейти до школи №10. Для нас це було як грім серед ясного неба, — каже одна з мам (її син навчатиметься у випускному класі). — Навіщо ж ми тоді готували кабінети, здавали гроші на ремонт?
Інформацію про наміри провести реорганізацію у трьох вінницьких школах директор департаменту освіти Володимир Буняк повідомив на засіданні міськвиконкому минулого четверга. Освітянин запропонував винести на розгляд чергової сесії міськради питання про створення на базі школи №25 спеціалізованого навчального закладу з поглибленим вивченням іноземних мов для учнів молодших класів. Сюди перейдуть початкові класи із ще двох шкіл — №№1 і 10. Мотивував це нерівномірністю завантаження трьох названих навчальних закладів: одна із шкіл (№1) перевантажена, у двох інших кількість учнів менша, ніж передбачено їхніми можливостями. Сесію міськради заплановано на 23 серпня. Ще не відомо, як сприймуть ініціативу депутати міськради. Втім, велике переселення має розпочатися вже нинішнього тижня.
— Якщо чиновники здійснять задумане, початок занять батьки і діти зустрінуть пікетом, нехай тоді вся країна дізнається, як експериментують над учнями у Вінниці, — такими словами учасники акції протесту попередили міську владу. Незадоволені пропонованими змінами прийняли звернення до міського голови та громадських організацій з проханням стати на їх захист. Сьогодні під вечір вони зберуться на загальні збори батьків трьох названих шкіл.
— Ми для себе вже визначилися: першого вересня діти підуть до тих шкіл, де навчалися торік, — каже мати одного з учнів школи №25. — У нас випускний клас, тому маємо захистити дітей від таких експериментів...
А один з учасників акції назвав велике переселення учнів примусовою депортацією дітей.
Вінницька область.
 
Учні трьох вінницьких шкіл та їхні батьки вимагають припинити експерименти над дітьми напередодні навчального року.

Фото автора.