Із дев’яти заводів, які розпочинали нинішній сезон, продовжують працювати чотири цукроварні. За прогнозами фахівців Вінницької обласної асоціації «Поділляцукор», загалом буде вироблено приблизно 430 тисяч тонн солодких кристалів.

Досягти високого показника вдалося за рахунок рекордної урожайності коренеплодів — у середньому 500 центнерів з гектара. Приблизно на семидесяти відсотках площ використали насіння нових сортів зарубіжної селекції. Ще одна складова успіху — дотримання сучасної технології під час вирощування буряків. Та й погода сприяла.

Під час переробки коренеплодів на цукрозаводах скоротили споживання природного газу до 51 мільйона кубометрів замість 73 використаних у 2013-му. Повністю перейшов на вугілля найпотужніший в області Гайсинський цукрозавод. Альтернативні види палива частково використовували на Крижопільському, Іллінецькому та Жданівському заводах.

Цього року цукру на Вінниччині вироблено більше визначеної квоти (365 тисяч тонн). Де реалізувати надлишок? Шість тисяч тонн кристалів продали у рамках квоти Євросоюзу. Та це тільки десята частина надлишку, на який шукають ринки збуту власники цукроварень.

Вінницька область.