Одразу на чотирьох сценічних майданчиках Вінниці проходить Міжнародний фестиваль театрів ляльок «Подільська лялька-2013». У ньому беруть участь 19 творчих колективів з Болгарії, Румунії, Казахстану, Литви, Молдови, Росії та України. Нинішнє дійство приурочено до 75-ї річниці Вінницького академічного обласного театру ляльок.

Увосьме місто над Південним Бугом приймає мистецький захід, який підтримують Міністерство культури України, Національна спілка театральних діячів України, Вінницька ОДА та облрада. Відкриття фестивалю відбувалося у формі театрального дійства в переповненій залі обласного академічного театру імені Садовського. Привітання представників влади та організаторів заходу чергувалися з театралізованими сценками, під час яких чарівна Білосніжка довго шукала «Подільську ляльку-2013», бо їй зла Королева вказала неправильний шлях на фестиваль. Поважне журі представляв кумедний Король у вишуканих обладунках.
— Для відзначення переможців передбачено нагороди в 11 номінаціях, — каже директор Вінницького академічного обласного театру ляльок Михайло Байдюк. — Крім того, кожен колектив отримає диплом з нагоди поважного ювілею нашого театру.
Як зазначив голова журі Ростислав Коломієць, критерій оцінки вистав залишається незмінним — схвилював виступ глядачів чи ні. «Адже показане на сцені може бути красивим, але водночас не зачіпати за живе, — наголосив він. — Маленького глядача ще не вдалося обдурити навіть наймайстернішим акторам. Те, що відбувається на сцені, він сприймає не лише очима, а й відчуває душею, причому так тонко, як цього вже не вміють робити дорослі».
Завершиться фестиваль 18 травня урочистим нагородженням і вітаннями господарів з їхнім 75-літтям.