Героїчні, ліричні, жартівливі народні пісні, які наспівували в походах Сагайдачний і Дорошенко, й ті, що склали про них, — візитка фольклорного чоловічого гурту «Козацькі забави». Творчий колектив, який очолює народний артист України Андрій Верес, на сцені вже двадцять п’ять років. За цей час співаки кількадесят разів об’їздили з концертами всю країну. Їм аплодували президенти і королі, мільйони шанувальників на різних континентах. Їхні пісні знають в Америці, Австралії, в Африці та на Далекому Сході, бо є в них якась незвідана сила.

Мабуть, саме ця сила, а ще весела, співоча вдача об’єднали у творчий колектив випускників різних консерваторій.

— Хтось до того, — пригадує Андрій Верес, — грав у симфонічному оркестрі, в оперному театрі, хтось — у ресторані. Зібравшись гуртом, хлопці заспівали в ансамблі «Жарт». Тоді, наприкінці 1980-х — на початку 1990-х, великої популярності набуває фольк. На хвилі незалежності тільки в Києві виникло майже 200 фольклорних колективів, здебільшого дуже схожих між собою — і за костюмами (брилі та шаровари), і за репертуаром.

Гурт «Жарт» вирізнявся з-поміж інших високою пісенною культурою, майстерністю та умінням артистів грати на різних, у тому числі й забутих, народних інструментах.

— Грали хлопці, як справжні запорожці, на всякій всячині. На цимбалах, сопілках, на лірах, свистунах, на скрипках, на кобзах і козах (вони ще називаються дудою, бараном, міхом), на ложках, торбані, тріскачках (набір дерев’яних дощечок), накрах, невеликих глиняних горщиках, обтягнутих шкірою, — пригадує художній керівник.

Музичний фольклор, що зберіг чимало історичних відомостей, навіть таких, що й у літописах загубилися, та увібрав у себе характер нашого народу, його традиції і звичаї, обізвався у душах шанувальників новими струнами. Відроджується інтерес до українського мистецтва і в країнах Західної Європи, де воно завжди було популярним.

— Багато українських козацьких пісень знали в Європі ще з часів Богдана Хмельницького, — продовжує розповідь Андрій Верес. — Найвідоміша — «Їхав козак за Дунай». Вона включена до всіх відомих фольклорно-музичних збірок, що їх видано за кордоном. Її обробляв, переспівував разом з польськими, австралійськими, американськими композиторами навіть Бетховен. Ми її теж заспівали під час першого закордонного гастрольного туру, в Англії.

Тоді на гастролі їхав уже не ансамбль «Жарт», а чоловічий гурт «Козацькі забави». Музиканти, що постійно оновлювали свій репертуар, програми концертів, шукали нові форми діалогу з глядачами, які й співали разом із артистами, й училися грати на рублеві чи дуді, відчули, що треба змінювати й назву колективу.

Наступна поїздка за кордон була знову до Англії, на щорічний фестиваль мистецтв у Бредфорті, де «Козацькі забави» отримали приз глядацьких симпатій. Потім були Канада, Південна Корея, європейські країни. Хоч би куди приїздили співаки, обов’язково в програму включали пісні народу, до якого прибули в гості. В Сеулі корейською виконували пісню, що перегукувалася з відомою українською «Розпрягайте, хлопці, коні», а в Аргентині, Колумбії, Венесуелі, де гастролювали добрих півроку, вивчили не лише іспанську, а й почали грати етнічну музику цих країн.

Лише в 2004—2005-х, найактивніших роках, гурт дав майже вісімсот концертів.

— Найкраще нам співається у селах, навіть у давно не ремонтованих клубах, де, даючи лиха закаблукам, хлопці могли й сцену провалити (і таке бувало), — каже Андрій Верес. — Тут щиро люблять козацьку пісню, відчувають її серцем. Знаючи про це, Назарій Яремчук подарував нам свою «Налий, шинкарочко», спеціально для гурту багато творів написав відомий поет-пісняр Вадим Крищенко.

Якось після концерту в одному селі під Миргородом артистів довго не відпускали. Голова місцевої агрофірми навіть пробував «підкупити» водія автобуса, обіцяючи йому ціле порося, аби той ліг під машину і вдавав, що там щось зламалося і потрібен ремонт.

З гумором пригадують виконавці, як на тій же Полтавщині їх від міста до міста супроводжували машини ДАІ, а тодішній керівник цього підрозділу приходив майже на всі концерти, щоб послухати улюблені мелодії і самому поспівати у гурті талановитих артистів.

Фольклорний чоловічий гурт «Козацькі забави».

Фото надане Андрієм ВЕРЕСОМ.