Шевченківський марафон до 200-річчя Кобзаря стартував на Вінниччині низкою цікавих заходів.

У вигляді живих скульптур представили героїв творів і картин Кобзаря учні вінницької школи-гімназії №30. У коридорі під час перерви можна було побачити Івана Гонту та Максима Залізняка, Катерину, малого пастушка — всього 11 образів незворушно стояли на постаментах.

Старшокласниці Катерина Омельченко та Марина Колишова відтворили персонажів картини Шевченка-художника «Циганка-ворожка». Про це свідчив напис, розміщений на стіні. «А серед базару стоять Гонта й Залізняк і кричать «Ляхам кара!», — такі слова можна прочитати біля постаменту, на якому завмерли два козаки в українському вбранні — Іван Гонта і Максим Залізняк. Ці образи відтворили учні Микола Начовний та Андрій Сус.

— Напередодні 199-ї річниці від дня народження Кобзаря ми спробували по-новому привернути увагу учнів до героїв його творів. Здається, нам це вдалося, — каже директор школи-гімназії Алла Панасюк. — Велике враження справила виставка живих скульптур на тих, хто навчається у молодших класах. Багато старшокласників говорили, що також хотіли би взяти участь у такому заході. Домовилися, що наступного року розширимо кількість скульптур.

Вінницька школа-гімназія №30 — єдиний навчальний заклад у краї, де на подвір’ї встановлено бюст Великому Тарасу. Тут кожен рік відбуваються загальноміські заходи, приурочені пам’яті Кобзаря. 

Літературно-мистецьке свято «Кобзар і Україна» відбулося також у Вінницькому училищі культури і мистецтв імені Леонтовича. Перед його початком представники влади вручили почесні грамоти та грошові премії тим, хто упродовж року активно пропагував слово Кобзаря. Серед відзначених — науковці, педагоги, художники, студенти й учні. Традиційно вшановували поета і в Обласній науковій бібліотеці імені Тімірязєва. Заступник директора закладу Галина Слотюк каже, що літературно-мистецьким святом «Свою Україну любіть!» бібліотека дала старт Шевченківському марафону, який планують завершити під час відзначення 200-річчя Кобзаря у березні наступного року. До того часу кожен місяць працівники бібліотеки проводитимуть різноманітні заходи, присвячені одній з найважливіших дат для нашої держави.