Народний депутат України, командир добровольчого батальйону «Айдар» Сергій Мельничук (на знімку) у понеділок увечері, 8 грудня, виступив перед представниками громади, які зібралися на майдані Героїв Небесної Сотні із закликом до примирення.

— Нам вдалося зібрати за столом переговорів представників усіх сторін, які причетні до ситуації, що склалася в обласному центрі, — наголосив Сергій Мельничук. — Сформували робочу групу з урегулювання обстановки, на погоджувальній раді за участю голів облдержадміністрації та облради підготували резолюцію, що передбачає відновлення спокою і нормалізації роботи органів влади.

Народний депутат ознайомив присутніх із зверненням, напрацьованим під час засідання погоджувальної ради, до Президента та Голови Верховної Ради. У ньому просять зобов’язати Генпрокуратуру України надати правову оцінку діям міліціонерів, працівників СБУ, Держслужби охорони, приватної фірми «Гепард» та провокаторів у лавах мітингувальників під час подій 6 грудня, коли відбулося силове захоплення будівлі обласної влади. У заяві міститься вимога звільнити з посад держслужбовців, причетних до створення громадського протистояння у Вінниці. Ще одна вимога — перевірити діяльність ЗМІ та інтернет-ресурсів, які поширили інформацію про створення в місті так званої «Вінницької Народної Республіки» та обрання «народного губернатора».

В одному з пунктів міститься пропозиція розглянути питання про невідповідність займаним посадам голови Вінницької облдержадміністрації Анатолія Олійника, начальника УМВС у Вінницькій області Ігоря Моренця та інших посадових осіб. Члени робочої групи, очолюваної Сергієм Мельничуком, закликали депутатів Вінницької облради здійснювати свій громадянський обов’язок, не прогулювати сесійні засідання, що мало місце впродовж двох сесій поспіль, а розв’язувати нагальні проблеми громади. За-пропоновано зібратися вже на цьому тижні для обговорення питання про бюджет області на 2015 рік.

Голова облдержадміністрації Анатолій Олійник на погоджувальній раді запевнив присутніх, що зробить усе від нього залежне для стабілізації ситуації.

Тим часом міліція взяла під варту одного з учасника штурму будівлі лідера ГО «Народний трибунал» Юрія Хорта. Цей факт підтвердив на прес-конференції керівник обласної міліції Ігор Моренець. Затриманого підозрюють в організації масових заворушень та нарузі над державними символами.

Вінницька область.