У Коломиї відбулись урочистості з нагоди 25-річчя Музею писанкового розпису.
Радянська влада не надто переймалася тим, що у споконвічному писанкарському краї — на Івано-Франківщині — немає свого музею писанки, бо великоднє яйце вважалося незмінним атрибутом християнської віри та церкви. Рішення місцевої влади про заснування музею чотири роки залишалось на папері. Лише 1987-го на основі писанок, що зберігались у Коломийському музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Йосафата Кобринського, урочисто відкрито експозицію в недіючій тоді церкві Благовіщення Пресвятої Богородиці, яка нині визнана пам’яткою архітектури ХVІ століття національного значення. Дата 26 жовтня 1987 року стала офіційним днем заснування Музею писанкового розпису, що за іронією долі став музеєм без приміщення. Бо вже через три роки, 1990-го, церкву передали парафіянам, і писанкова експозиція щойно заснованого музею 10 літ тулилася у пристосованій будівлі.
2000-го Коломия готувалася зустрічати X Міжнародний гуцульський фольклорно-етнографічний фестиваль «Коломийка-2000», тоді й вирішили будувати перший у світі Музей писанки. Автором оригінального проекту споруди, фасад якої прикрашає 13-метрове орнаментальне яйце-писанка, став архітектор з Івано-Франківська Ігор Щумин.
Сьогодні у фондах музею — понад 12 тисяч унікальних і розмаїтих за своїми орнаментальними мотивами писанок. Вони зібрані не тільки на Прикарпатті та в Україні, а й подаровані мешканцями багатьох країн Європи, Азії і навіть Африки. Окремий розділ в експозиції — писанки, створені представниками української діаспори.
При музеї починає діяти школа писанкарства. Традиційними стали проведення фестивалів народної творчості і писанкового мистецтва, на які з’їжджаються майстри та гості з України та зарубіжжя. Щорічно музей відвідує близько 100 тисяч душ (десята частина — іноземці), проводиться півтори тисячі екскурсій, більше сотні майстер-класів та уроків народознавства. Загалом з часу заснування музею його відвідало понад мільйон осіб.
Під час ювілею гості оглянули експозицію, ознайомилися з розгорнутими виставками історичної ретроспективи з музейних фондів і народних майстрів із Києва. А ще з перших уст директора Коломийського національного музею народного мистецтва Гуцульщини і Покуття імені Йосафата Кобринського Ярослави Ткачук та завідувачки філіалу — Музею писанкового розпису Мирослави Бойків (на знімку зліва направо) почули про нелегку історію становлення та сьогодення цього унікального мистецького закладу.
 
Івано-Франківська область.
Фото Миколи Мацюка.