Південь Вінниччини потерпає від бездощів’я. Через це не вдається завершити сівбу озимих. 
В Ямпільському районі з 14 тисяч гектарів озимих насіння поклали в грунт на десяти тисячах гектарів.
— Сіємо потроху, але ризики втрат майбутнього врожаю дуже великі, — каже начальник Ямпільського райуправління сільського господарства Олександр Савчинський. — Люди все ще сподіваються на небо. Якби пройшов дощ, всю техніку вивели б на поле...
На третій день жовтня небо над районом затягнули хмари. Пішов дощ. «Він був короткий, як у китайця борода, — так висловився Олександр Савчинський. — П’ять-шість міліметрів опадів — хіба це волога? Вона швидше провокативна, ніж продуктивна. Дехто на радощах поспішив вивести в поле техніку. Але за тракторами, як і до дощу, здійнялася пилюка. Про що мова, коли вологи нема навіть у метровому шарі грунту».
Той невеликий дощ — єдиний за час осені й останнього місяця літа. Втіха для хліборобів, хоч і невелика, вже те, що спала спека. Хоча на початку жовтня термометр все одно фіксував незвичні на таку пору позначки — плюс 25—27 градусів. Через аномальну спеку нинішнього літа і бездощів’я осені 2011-го та весни нинішнього року, аграрії Ямпільського району втратили позиції лідера у врожайності зернових.
— Коли я кажу, що у нас нині середня врожайність зерна кукурудзи 27 центнерів на круг, то мені ніхто не вірить, — продовжує Олександр Савчинський. — Бо ще два-три роки тому збирали по сто центнерів! Але ж це правда. Хоч і гірка.
Є господарства, де ще нижчий урожай. У сільгосппідприємстві «Наталка» села Біла на окремих площах кукурудза дає лише по...11 центнерів зерна з гектара. Такого тут не пригадують навіть старожили. 
Зазнали втрат і на площах ріпаку. «Минулої осені господарства посіяли 2266 гектарів ріпаку, — уточнює співрозмовник. — На весну «живими» залишилися тільки... 30 гектарів посівів. Решту довелося пересівати. Бо поклали насіння в сухий грунт. Та й морози взимку пошкодили посіви». Нині ситуація повторюється. Сходів ріпаку майже не видно.  
Не тільки на Ямпільщині, а і в інших  південних районах краю потерпають від недостачі вологи в грунті.
— Позаминулої осені ми зібрали цукрових буряків по 549 центнерів з гектара, — каже голова Крижопільської райдержадміністрації Лідія Семенюк. — Нині середня врожайність — 290 центнерів. Зерна кукурудзи мали по сто центнерів, а тепер — по 25—30. По 15 центнерів збіжжя недобрали на кожному гектарі ранніх зернових. Одне слово, лише втрати. Технологія і техніка та сама, люди — ті самі, а результат... Ось що таке погодні умови для хлібороба!
На думку досвідченого керівника Лідії Семенюк, треба вносити зміни у розподіл територій за кліматичними умовами. «Якщо й наступні роки будуть спекотні й з браком вологи, то наші райони треба зарахувати до степових. А тепер ми в зоні лісостепу». Найважливіше, каже співрозмовниця, держава мала б звернути увагу на розвиток системи зрошення у таких регіонах. Зробити це самим не вдасться. А відкладати не слід, бо втрат через спеку і бездощів’я зазнають не тільки на півдні Вінниччини.
 
Вінницька область.
P. S. Навіть у понеділок, коли в багатьох областях пройшли зливові дощі, на полях Ямпільського району випало лише чотири міліметри опадів. А вже з наступного тижня синоптики прогнозують заморозки на ґрунті.