Попереду шкільні канікули, тож під час учорашнього засідання уряду було проаналізовано, як регіони країни підготувалися до літнього відпочинку дітей. «Я хочу, щоб ми розглянули два аспекти проблеми: як організовано відпочинок цього року та що ще можна зробити для покращення ситуації», — сказав прем’єр Микола Азаров.

Утім, глава уряду відразу зауважив, що задоволення від роботи цієї сфери у нього немає, бо, незважаючи на стовідсоткове фінансування, цьогоріч зможуть відпочити лише дві третини школярів — загалом близько 2 мільйонів 700 тисяч дітей. Щоправда, прем’єр припускає, що заможні батьки зможуть самостійно профінансувати оздоровлення своїх дітей, а держава насамперед має подбати про сиріт, інвалідів, малозабезпечених, дітей з багатодітних родин, потерпілих від Чорнобильської катастрофи. «Хочу наголосити, що в будь-якому разі увага і ресурси держави будуть зосереджені на захисті та підтримці саме цих дітей, на їх оздоровлення й далі будуть витрачатися суспільні кошти, з року в рік більші», — сказав він.

Також уряд сприятиме ширшому залученню до цього благодійницького та волонтерського рухів. Зокрема, міністрам освіти та охорони здоров’я доручено терміново розробити порядок залучення старшокурсників педагогічних і медичних вузів до фахової, профільної роботи в літніх таборах. Коли ж ідеться про відновлення занедбаних сьогодні закладів, то як варіант прем’єр пропонує розглянути можливість передачі їх в управління профільних громадських організацій, що мають підтверджену репутацію, та надалі спільно з ними шукати інвесторів. Тим паче що впродовж декількох останніх років припинили роботу близько ста стаціонарних закладів відпочинку та оздоровлення. Найбільше — в Криму (15 закладів), Донецькій області — 10, Запорізькій — 11, Рівненській — 6, Чернігівській — 4... Як наслідок, в Кримській автономії та деяких областях України у 2012 році зменшено плани оздоровлення дітей. «Якщо регіонам потрібна була допомога, то чому не зверталися по неї», — запитав М. Азаров та доручив віце-прем’єру Сергію Тігіпку впродовж тижня розібратися, чому ці заклади не працюють, та розробити пропозиції стосовно відновлення їх роботи.

Тим паче що стаціонарних закладів відпочинку й так не надто багато. Тож прем’єр взагалі вважає, що в країні склалася «ущербна структура» дитячого відпочинку, адже дев’ять із десятих таких закладів — це пришкільні табори, які навряд чи можна вважати місцем повноцінного оздоровлення та відпочинку дітей. Бо немає там ні моря, ні пляжу, ні гір, ні, часто, навіть річки.

Фото Олега МАРКЕВИЧА (Укрінформ).

Віце-прем’єр-міністр — міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова на засіданні Кабінету Міністрів України.