1773 примірники «Голосу України» передплатили поштовики Шаргородського центру поштового зв’язку (ЦПЗ) на Вінниччині. З-поміж п’яти районів, об’єднаних у ЦПЗ, найбільше читачів на Шаргородщині. Тут газету доставляють 927 передплатникам. Протягом п’яти останніх років у цей район надходить після кожної передплати в середньому тисяча примірників парламентського видання. У жодному іншому районі (а їх в регіоні 27) газета не має такої популярності, як на Шаргородщині.
Не дивно, що колектив Шаргородського ЦПЗ, за підсумками передплати на перше півріччя нинішнього року, став одним з переможців всеукраїнського конкурсу «Голос України» — в кожну родину». У нагороду поштовики отримали комп’ютер і принтер. Призи переможцям вручив заступник головного редактора газети «Голос України» Сергій Демський.
Разом з листоношами та операторами чимало зусиль до організації передплати докладає начальник ЦПЗ Борис Хазін. Він з династії поштовиків. Його мати, Ліза Борисівна, і дід (у нього було таке само прізвище й ім’я, як і в онука) працювали поштовиками. Дід після війни був листоношею. Мати — головним касиром у райвузлі зв’язку. Борис Хазін каже, що їхня робота мимоволі вплинула на вибір його майбутньої професії. Хлопець бачив, як працюють зв’язківці, коли навідувався до матері на роботу.
Отримавши атестат про середню освіту, став студентом Московського інституту електрозв’язку. У Шаргородському райвузлі (нині ЦПЗ) працює тридцять років. Спочатку на посаді заступника, а з 1995-го очолює колектив.
Борис Хазін поділився секретом високої передплати, зокрема на нашу газету.
— Сільські відділення зв’язку звітують про хід передплати, як і скрізь, щотижня, — зазначає співрозмовник. — Але повідомляють не тільки загальну цифру, бо вона мало про що свідчить. Ми розробили таблицю, з якої видно, як оформляють передплату читачі за категоріями. Окремо виділено, скажімо, освітні заклади та їхніх працівників, те саме стосується медичних установ, інших закладів бюджетної сфери. Є у звіті графа «Сільські ради». А тепер додамо ще одну — «Депутати». Так маємо реальну картину. Такі зведення передаю керівникам району і міському голові. Від мене ніхто не вимагає цього, але я особисто щотижня кладу їм на стіл такі дані. Знаю, що вони знаходять час, щоб ознайомитися з цифрами. Не раз переконувався, що використовують їх під час проведення нарад, зібрань депутатів. Так спільними зусиллями впливаємо на  передплату для підприємств і організацій.
У цьому районі газета Верховної Ради надходить у кожну школу, кожну бібліотеку, кожен заклад медичної сфери. Отримують її і в кожній сільській раді. Підшивку нашого видання бачили під час відвідання Шаргородської школи-гімназії. Директор Зінаїда Дубчак розповіла про те, що в їхньому навчальному закладі є учні, які пишуть власні твори, деякі мріють про професію журналіста. Сергій Демський після знайомства з такими учнями здивував їх пропозицією — побувати в редакції газети «Голос України», щоб побачити, як народжується газета, поспілкуватися з журналістами. Запевнив, що редакція допоможе також організувати екскурсію по Києву. Запрошення так здивувало, що в це спершу навіть не повірили. Приємно вражений був такою новиною голова Шаргородської райдержадміністрації Микола Слободянюк. Він сам освітянин, кандидат педагогічних наук. Ще донедавна очолював районне відділення освіти. Школа-гімназія — його дітище. Від інших навчальних закладів відрізняється методикою навчання. Наприклад, учнів тут називають так, як це роблять удома батьки, — тільки по імені. Та ще часто зменшувальними назвами. Докладніше про Шаргородську школу-гімназію розповімо в окремій публікації.
Вінницька область.
 
На знімку: інструктор Валентина Заволович, начальник ЦПЗ-4 Борис Хазік, старші інструктори Світлана Корпалюк, Валентина Гаврилюк, Людмила Романець, заступник головного редактора газети «Голос України» Сергій Демський.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.