На честь 30-річчя Вінницького національного аграрного університету з ініціативи студентської ради запроваджено нову форму дозвілля — Подільський бал. Перший бал тривав більше чотирьох годин і так сподобався майбутнім аграріям, що вони вирішили проводити танцювальні марафони двічі на рік — навесні і восени.

 

Наші дівчата і Софія Потоцька

— Назву Подільський бал узято з перспективою, — каже заступник проректора університету Руслан Будяк. — Знаємо, що на базі нашого вишу буде створено Подільський національний аграрний університет, структурними підрозділами якого стануть аграрні навчальні заклади Умані й Кам’янця-Подільського. Їх також запрошуватимемо на це дійство. Колись із Умані Софія Потоцька приїздила на бали до Тульчина у палац Потоцьких. Наші дівчата не менш красиві. Чому вони не можуть показати свою красу і вміння танцювати? Так само їхатимуть з Умані, Кам’янця-Подільського. Як бачите, тут поєднано кілька елементів — це і нетрадиційний для нинішньої молоді вид дозвілля, і естетичне виховання, і навіть історія.

Неодмінна умова для участі — відповідний одяг: для юнаків — фраки і білі рукавички, для дівчат — вечірні сукні.

— Хлопці переважно брали костюми напрокат, — каже один з учасників балу студент Віктор Гнатюк. — Дехто з дівчат сам шив, комусь батьки допомагали чи готові купували. Але було дуже гарно.

До свята готувалися довго і старанно. Репетиції проводили випускник Київського національного університету культури і мистецтв Ігор Цигвінцев, учасник зразкового танцювального колективу «Грація», студент факультету механізації сільського господарства Анатолій Шарий та керівник хореографічного відділення Центру дозвілля університету Григорій Процик. Більше двадцяти пар вийшли на паркет. Підтримували конкурсантів не тільки студенти, а й викладачі, декани факультетів, директори інститутів. Перший танець — віденський вальс — оголосив ректор університету народний депутат України Григорій Калетнік.

Викладачі теж хочуть танцювати

— Щиро радий вашій новій ініціативі, — зазначив Григорій Калетнік. — Вона вписується у концепцію університету — готувати не просто висококваліфікованих фахівців-аграріїв, а всебічно розвинутих сучасних людей. Приємно чути, що до участі у такому конкурсі хочуть долучитися й наші викладачі, студенти інших навчальних закладів Вінниці. Крім вальсу, обов’язковими були полька, кадриль, полонез. Деякі з них виконували у супроводі віртуозного акордеоніста, майбутнього агронома Олександра Грудіна. Романтичну атмосферу створювали учасники університетського ансамблю бального танцю «Експромт», солісти Дарина Погребняк, Валентин Столярчук, Олеся Бондар, квартет «Галант», міні-театр клоунів. Ведучі свята — Дарина Погребняк та Ігор Цигвінцев — також танцювали разом з конкурсантами.

— Наш студентський бал руйнує стереотип, що майбутні аграрії не вміють і не знають нічого, крім ферми, поля й трактора, — зазначив після свята член журі конкурсу заслужений працівник культури України, керівник народного танцювального колективу «Ровесник» технологічно-промислового коледжу університету Василь Бондарчук.

Одна пара — в Карпати, друга — до Відня

Переможцями першого Подільського балу стали Ірина Волошенюк та Степан Процик. Їх нагороджено путівкою в Карпати. Найелегантнішою парою назвали Вікторію Дубову та Вадима Касинюка, найромантичнішою — Марію Іщенко та Вадима Васильчука.

До речі, до Австрії на Віденський бал студенти-аграрії також поїдуть — Валерія Познякова та Ярослав Яковенчук з Інституту аграрної економіки. Путівку до Відня вони отримали у перший день весни від міського голови Вінниці Володимира Гройсмана. Валерія і Ярослав стали переможцями «Студентського балу-2012», що його традиційно організовує для навчальних закладів Вінниці міський голова. Студентам Вінницького національного аграрного університету дістався титул «Короля і Королеви», а отже, і головний приз — путівка до Відня.

Фото Дмитра Биковського.

На паркет студентської їдальні вийшли більше двадцяти пар.

 

Cтудентську ініціативу підтримав ректор університету народний депутат України Григорій Калетнік.