Це стало культурною подією місяця для цілого Закарпаття. З такої нагоди в Ужгороді зібралось багато відомих культурних діячів. Меморіальну дошку урочисто відкрили на будинку, де жив і творив видатний скульптор, лауреат Шевченківської премії, народний художник України Василь Свида (на знімку).

 

 

Він мав багатогранний талант, а ще чимало сил віддавав громадській роботі: був головою художницького осередку області в непрості часи, депутатом Ужгородської міськради та депутатом Верховної Ради України. Про це говорили мистецтвознавець Олена Приходько, заступники голів Закарпатської ОДА і облради Олександр Петік та Петро Грицик... А заступник ужгородського міського голови Олександр Білак наголосив, що спадщина Свиди має світове значення, він виховав багатьох митців, які і нині прославляють Ужгород та Закарпаття. А заступник генерального директора Національного музею народного декоративного мистецтва України Людмила Білоус нагадала, що в цьому столичному музеї зберігається 15 робіт Василя Свиди. Щирі слова друга про скульптора виголосив ще один корифей закарпатського мистецтва, академік, народний художник України Володимир Микита, котрий знав Василя Івановича понад півстоліття. «Будучи зовсім юним, він пішки із рідного села Пацканьова пішов аж до Ясіня на Рахівщині, щоб учитися різьбярства. І таким був усе життя — якщо ставив завдання, то обов’язково виконував. Знав достеменно психологію, душу нашого народу і як мало хто передав у своїх творах закарпатську ментальність». Племінниця скульптора розповіла про дитинство Василя Івановича, який у п’ять літ залишився без батька, про стареньку хату, де в одній кімнаті жило 17 душ різних поколінь родини. До речі, за день до цієї події на новій хаті, що зведена в рідному селі Пацканьові, також встановили нову меморіальну дошку, її виготовив учень Свиди Михайло Белень.


У церемонії взяв участь і онук академіка Бориса Возницького Андрій, який також допомагає зберігати пам’ять про Свиду. На урочистостях щиро дякували синові митця Ярославу Свиді, котрий проводить широку діяльність для популяризації творчості батька.

Закарпатська область.

Фото автора.