7—8 грудня у Відні відбувається 24-те засідання Ради міністрів ОБСЄ, на котрому, як і очікувалося, значну увагу приділено українському питанню.

А. Чийгоз, П. Клімкін та І. Умеров у Відні (зліва направо).

Окрім очільника МЗС України Павла Клімкіна, до Австрії у складі нашої делегації поїхали також заступники голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров та Ахтем Чийгоз. Перед офіційним відкриттям засідання вони провели захід з проблематики прав людини в окупованому Криму. Учасники погодилися, що в цьому контексті потрібно продовжувати міжнародний тиск на Москву, зокрема шляхом санкцій.
Таку ж думку підтримав і держсекретар США Рекс Тіллерсон, який брав участь у засіданні ОБСЄ у рамках європейського турне. Під час виступу він наголосив, що американські обмеження стосовно РФ будуть чинні, поки Крим залишається анексованою територією, а російські війська перебувають на Донбасі. Тіллерсон додав, що місія ОБСЄ на сході України залишається надзвичайно важливим інструментом, в першу чергу для мирних громадян, які перебувають поблизу лінії зіткнення.
До заклику посилити тиск на РФ у зв’язку з порушенням прав людини в окупованому Криму приєдналися делегації більш як десяти країн, зокрема, Естонії, Швеції, Литви та Великої Британії.
Як і анонсували в МЗС Канади напередодні, очільниця міністерства Христя Фріланд у виступі також сконцентрувалася на ситуації у Криму. Вона наголосила, що РФ брутально порушила міжнародне право, коли вторглася в Україну та анексувала півострів. Х. Фріланд особливо відзначила тиск, який чиниться на кримських татар. Також вона наголосила на перешкодах та загрозах, з якими стикається СММ ОБСЄ на Донбасі, і закликала забезпечити місії гарантії безпеки і надати доступ по всій лінії конфлікту.
П. Клімкін у виступі вкотре наголосив, що Москва веде справжню війну проти нашої держави, Європи та її цінностей. «Ця війна ведеться військами без розпізнавальних знаків, але з допомогою танків та зброї на українській території», — додав він. За словами Клімкіна, війна ведеться гібридними засобами — з використанням 
дезінформації з метою дестабілізувати західні демократії. «Російська агресія на Донбасі вже вбила понад десять тисяч людей та змусила два мільйони залишити свої домівки... Це не може бути новою нормальністю у Європі», — сказав він.
Програма перебування П. Клімкіна у Відні передбачає також двосторонні зустрічі з колегами та інтерв’ю для міжнародних ЗМІ.

Фото зі сторінки МЗС Естонії у Твіттері.