Україна за наступні три—п’ять років може досягти якісно нового рівня розвитку, і сьогодні є розуміння того, що для цього потрібно зробити. Така оптимістична оцінка перспектив розвитку економіки прем’єра Володимира Гройсмана. Водночас він висловив думку, що вже в четвертому кварталі 2018 року економіка зможе сягнути п’ятивідсоткового зростання, а основними точками зростання будуть агросектор, гірничо-металургійний комплекс, інфраструктурні проекти, машинобудування, військово-промисловий комплекс.
Підставою для такої оптимістичної оцінки є той факт, що минулого року спостерігалося збільшення обсягів українського експорту за всіма товарними групами. Зокрема, за 10 місяців 2017 року експорт товарів становив 35,2 мільярда доларів, що на 6,7 мільярда доларів більше, ніж за аналогічний період 2016 року. Найбільше зріс експорт продукції АПК та харчової промисловості — на 2,7 мільярда доларів, або на 22,8 відсотка, мінеральних продуктів — на 1,2 мільярда доларів (на 52,8 відсотка), металургійного комплексу — на 1,2 мільярда доларів (на 17,3), продукції машинобудування — на 481,7 мільйона доларів (на 13,6). Найбільшим торговельним партнером України стали країни Європейського Союзу із 40,2 відсотка загального обсягу експорту наших товарів, Росія — 9,3, Туреччина — 5,7, Індія — 5,2, Китай — 4,6, Єгипет — 4,3, Білорусь — 2,6, США — 1,9, Молдова — 1,6, Іран — 1,4 відсотка. А експорт українських товарів до Австралії та Океанії за цей період зріс на 288,1 відсотка; Америки — на 62,0; Європи — на 30,6; СНД — на 15,8; Азії — на 12,8; Африки — на 8,6 відсотка.
Коментуючи запуск у 2018 році Фонду енергоефективності, глава уряду зазначив, що він має стати новим та ефективним інструментом реалізації проектів енергомодернізації держави як на рівні домогосподарств, так і на рівні юридичних осіб. «Ми виділяємо загалом 2 мільярди гривень на програми енергоефективності, з яких 400 мільйонів гривень — це «теплі кредити», а 1,6 мільярда гривень — масштабні проекти енергомодернізації. Ми також очікуємо надходження коштів від наших європейських партнерів. Є рішення про виділення 100 мільйонів євро, а це приблизно 3 мільярди гривень», — сказав В. Гройман та наголосив, що проекти енергомодернізації будуть реалізовані одночасно із програмами запровадження ефективного споживання ресурсів, а також істотного збільшення видобутку власного газу. Прем’єр, зокрема, прогнозує, що за 3—5 років роботи Фонду енергоефективності щорічна економія газу становитиме щонайменше 1,5 мільярда кубометрів і водночас запуск нових виробництв на основі новітніх технологій дасть змогу створити додатково майже 75 тисяч нових робочих місць.
Стимулювати збільшення власного газовидобутку мають податкові новації, які передбачають серед іншого відстрочку сплати податку на додану вартість при імпорті унікального обладнання та зниження ренти при введенні в експлуатацію нових газових свердловин, сприятимуть розвитку та технологічному оновленню виробництва в Україні.
Очікується, що норма про 24-місячну відстрочку ПДВ для промисловості діятиме до 2020 року і запроваджуватиметься щодо кожного конкретного підприємства машинобудівної та металургійної галузей, легкої промисловості та переробки аграрної продукції.
«Осінь реформ» має стати підґрунтям для «весни змін» у сфері легкості ведення бізнесу та розвитку промисловості, переконаний прем’єр.