Перший міжнародний форум Східної та Центральної Європи претендує на особливість. Він відбудеться 23—24 червня в селах Верхній Ясенів та Криворівня Верховинського району на Івано-Франківщині.
На прес-конференції з цього приводу Микола Княжицький, голова Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності, як ініціатор фестивалю нагадав: нещодавно минуло 15 років з часу прийняття міжнародного договору «Рамкова конвенція про охорону та сталий розвиток Карпат». Учасниками цього договору, крім нашої країни, є Чехія, Угорщина, Польща, Румунія, Сербія та Словаччина. Ним передбачено захист гірських територій. Верховинський район є найвисокогірнішим у нашій державі. Щоб привернути увагу до його культурної та духовної спадщини, сприяти вирішенню проблем соціально-економічного розвитку, саме тут вирішили провести перший міжнародний фестиваль. Назва «Via Carpatia» співзвучна із однойменним проектом автотранспортної магістралі «Карпатський шлях» щодо будівництва дороги, яка з’єднає північ і південь Європи, з відгалуженням до України.
Княжицький наголосив, що Верховинщина, а зокрема Криворівня, була літньою столицею української інтелігенції. Тут бували Франко, Параджанов, Довженко, Кавалерідзе. Тож у рамках форуму передбачені мистецькі акції, в тім числі кінофестиваль «Transcarpatiya».
Голова оргкомітету форуму Лілія Млинарич розповіла, що музична програма включає виступи народних колективів. «Треба, щоб саунд-продюсери побачили їх і спільно створили проекти для культурного експорту», — сказала президент відомого «Koktebel Jass Festival».
Обговорюватимуть економічні моделі розвитку туризму, аграрного бізнесу на гірських територіях, презентуватимуть проекти розвитку інфраструктури. На запрошення відгукнулися чимало європейських політиків. А на акцію «У пошуках Made in Ukraine: зустріч у Карпатах» з’їдуться виробники екологічно чистої продукції. 
Голова Верховинської районної ради Іван Шкіндюк повідомив, що в рамках «Via Carpatia» відбудеться традиційний фестиваль «Полонинське літо». Місцева влада також хоче привернути увагу до розвитку територій, особливостей упровадження реформи децентралізації у гірських умовах. Верховинщина багата на автентичний фольклор, звичаї і традиції. Фестиваль стане поштовхом для того, щоб вигідно подати надбання, аби вони збагатили край. 

Людмила СТРАЖНИК.

Івано-Франківська область.