Напруга у відносинах Белграда і Приштини знову зросла після того, як у неділю президент Сербії спробував проїхати до косовського села Банє, де переважно проживають етнічні серби.

Але основна дорога виявилася забарикадованою колодами й шинами, за якими були виставлені й пікети протестувальників-албанців із плакатами «Вучич не пройде». Президентський кортеж спробував в'їхати до сербського села об'їзними дорогами, але там шлях йому перепинили не тільки тракторами й комбайнами, а й поліцейськими пікетами. Поліцейські пояснили, що мають розпорядження влади не пускати Вучича в село, бо не можуть забезпечити його безпеку. Справді, за ними стояли люди зі зброєю в руках, які були налаштовані аж ніяк не мирно. До цього місця терміново підтягли сили міжнародного контингенту KFOR. Їхнє втручання, на щастя, не знадобилося.

Вучич розпорядився повернути назад до Косовської Митровиці, але перед цим по телефону переговорив з керівником сербської громади, підбадьорив його й пояснив, чому не може зустрітися з жителями села. «Люди, які готувалися до мого приїзду всю ніч, стояли й плакали. Кілька разів чулася стрілянина, а я не хочу вести народ під кулі», -- сказав потім Вучич сербським журналістам. Він додав, що дії албанців нагадали йому «дитячий садок».  

У понеділок обидві сторони обмінялися обвинуваченнями на адресу одна одної, а ЗМІ двох країн почали проливати світло на те, що сталося, але зі своєї точки зору. 

Так, косовські видання стверджують, що Александр Вучич завдав величезної образи косоварам, почавши прославляти військового злочинця Слободана Милошевича. Вони назвали його «політичним хамелеоном» через його промову в сербській частині Косовської Митровиці. Як пишуть косовські видання, з одного боку, Вучич дав високу оцінку діяльності колишнього сербського лідера Слободана Милошевича, а з другого -- закликав до балансування у відносинах з косовськими албанцями. При цьому зазначив, що досягти будь-яких домовленостей з ними «майже неможливо».

Сербські ЗМІ переконані, що саме косовська влада зриває переговори між Белградом і Приштиною. Вони називають черговою провокацією спробу президента Косово Хашима Тачі відвідати в понеділок албанців, що проживають у Прешевській долині на території Сербії (у громадах Прешево, Медведево й Буяновац). Белградська влада не дозволила йому зробити цього. І тоді лідери албанців, що проживають у Сербії, поїхали в Приштину на зустріч із Хашимом Тачі. Після неї він повідомив, що сербські албанці звернулися до парламенту Косово з проханням прийняти резолюцію, яка схвалює приєднання цих громад до країни. Але зазначив, що цю пропозицію Белград не прийме з розкритими обіймами, тому вона не стоїть у порядку денному дій влади. Прокоментував він і спробу поїздки Вучича в село Банє і його промову в Косовській Митровиці. Він підкреслив, що почув у ній заклик до миру й засудив намір президента Сербії виправдати дії Милошевича, якого ще раз назвав «балканським м'ясником». За словами  Тачі, подібні контрастні заяви президента сусідньої країни не співвідносяться одна з одною і не сприяють конструктивному діалогу для нормалізації відносин між Приштиною і Белградом.

Чимало політичних оглядачів зазначають, що події неділі й понеділка завдали нокауту по зусиллях Європейського Союзу налагодити діалог між Сербією і Косово. Раніше в серпні ЗМІ повідомляли, що лідери Сербії і Косово Александр Вучич і Хашим Тачі вперше висловили бажання змінити кордони своїх держав і закликали Європейський Союз підтримати їхній намір. Але канцлер ФРН Ангела Меркель першою не схвалила цих намірів і висловилася проти будь-якого переділу кордонів у Європі, а тим більше в такому непередбачуваному регіоні, як Балкани.